Премиерът в оставка Кирил Петков видя намеса на Русия в

...
Премиерът в оставка Кирил Петков видя намеса на Русия в
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Таймс: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

Премиерът в оставка Кирил Петков видя интервенция на Русия в свалянето на държавното управление му. Той даде изявление в английския вестник " Таймс ", в което разяснява политическата обстановка у нас. То е озаглавено: " Ние сме идващите в листата на Кремъл ".

Пред английския публицист Том Кингтън, Петков декларира: „ Ние ограничихме корупцията локално, само че открихме, че имаме по-голям зложелател: съветското навлизане. Не разбрахме, че корупцията и съветското въздействие са едно и също нещо. Корупцията е най- положителният външнополитически инструмент на Москва на Балканите “, написа " Фрог Нюз ".

Според Петков той си е основал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е почнал да я замества с газ от Азербайджан.

„ Азерският газ коства три пъти по-малко от газа на „ Газпром “, само че предходното държавно управление някак си се отхвърли от него. Казаха, че няма водопровод, само че се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е задоволителна. Някой се беше договорил да заплати три пъти повече. Трябва да си извънредно малоумен - или подкупен - с цел да направиш това “, добавя министър председателят в оставка.

Петков твърди още, че Москва е реагирала на договорката, като е разпалила опозицията в Народното събрание, което е довело до вота на съмнение към неговото държавно управление предишния месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 съветски дипломати.

„ Общо взето съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме назад, интензивно разговаряха с депутати в Народното събрание и даваха на публицистите публикации, подготвени за издание “, споделя министър-председателят в оставка.

„ [Руският] дипломат беше обвинена, че играе дейна роля, като води политици в Гърция на отмора. Това беше директна интервенция “, прибавя той.

Сходна скица той вижда и във връзка вдигнато на ветото на България върху молбата за участие в Европейски Съюз на Северна Македония, макар съпротивата на Русия.

„ Русия влияеше от двете страни на границата ", споделя Петков и прибавя: „ Видяхме координирани дейности, когато нашите националисти излязоха с медийни начинания, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен “.

Премиерът в оставка приказва още за проблемите с газовите доставки, изгонването на съветските дипломати, въпросът с „ Капитан Андреево “, ветото за Северна Македония и ориста на основния прокурор.

Петков приключва изявлението си за „ Таймс “ без да съжалява, че стореното от кабинета му е довело да провалянето в Народното събрание: „ Всичко си заслужаваше, даже в случай че цената беше моето държавно управление “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР