Премиерът в оставка Кирил Петков публикува в петък вечерта пост

...
Премиерът в оставка Кирил Петков публикува в петък вечерта пост
Коментари Харесай

Меки диалогични китки: Кирил Петков изтри свой пост във Фейсбук

Премиерът в оставка Кирил Петков разгласява в петък вечерта пост във Facebook, в който написа, че " Ние от Продължаваме Промяната сме политическата партия, която няма меки диалогични китки, тъй като, каквото и да си приказваме, избрахме да нямаме още веднъж за сътрудник Слави Трифонов (с другар Орлин Алексиев), или Пеевски, или Борисов ", разяснява " Медиапул ".

Коментарът му идва часове, откакто " Продължаваме промяната " върна на президента Румен Радев мандата за сформиране на нов кабинет несбъднат, защото не можа да събере задоволително поддръжка. Опитите, в това число за крайна сделка с напусналата ръководещата коалиция партия " ИТН " се провалиха, защото партията на Петков отхвърля директни диалози с водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и ръководителят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

В " Демократична България ", която чака да получи третия мандат, откакто ГЕРБ върне втория, както неведнъж съобщи, обаче има настроения за диалози с Трифонов и Йорданов.

Час и половина след публикуването на постинга във Facebook Кирил Петков го редактира като махна частта с меките китки.

" Всеки бранд е заричане, а всеки добър бранд е заричане добре спазено. Ние обещахме нулева приемливост към корупцията и действително го направихме. Сега тези 2 милиарда лв., които използвахме за стопански ограничения, умерено можеха да отидат в 8 индивида ( " бебетата " на Гроздан, както той ги наричаше) и през днешния ден щяхме да сме си умерено на власт. Гордея се с нас, че не предадохме обещанието си под предлог за " диалогичност ". Независимо от ПР опаковката на едно ново болшинство, до момента в който хората, които вземат решение, са същите, всичко е прахуляк в очите. Битката ще е дълга, само че до момента в който сме обединени и отстояваме правилата си, рано или късно, ще си върнем страната. Предлагам да е още през октомври. Сигурен съм, че ще го създадем! Благодаря, че сме дружно! ", написа Петков.

По-рано денем съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов уточни, че дясната коалиция е подготвена, в случай че ѝ бъде връчен третият изследователски мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи вероятното за сформиране на държавно управление.

По думите му Демократична България се е потвърдила със своята отговорност и диалогичност, а през идната една година следва решаването на значими за страната рецесии.

Все отново той означи, че най-хубавото, което може да се случи, е още с първия мандат да се случи ръководство.

Попитан дали не биха подкрепили държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, съпредседателят на Демократична България сподели, че в случай че Българска социалистическа партия получат третия мандат, въпросът ще бъде разискван.

От Демократична България считат, че президентът Румен Радев би трябвало да продължи консултациите с политическите сили. " Ако първият мандат се окаже несполучлив, считаме, че би било добре президентът да организира още един кръг от съвещания, преди да връчи третия мандат ", сподели Иванов.

Според другият съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов нови съвещания ще оказват помощ на президента да откри " коя е тази политическа мощ, която има способността посредством разговор да откри болшинство за сформиране на държавно управление ".

Междувременно ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов разгласи, че която и да е от политическите партии да получи третия мандат от президента е длъжна да опита да направи държавно управление и да насочи предложения към някогашните си съдружни сътрудници.

" Ние нямаме проблем с Политическа партия, нито с задачите, които имат, тъй като те общо взето се припокриват с нашите. Проблемите се споделят Асен Василев и Кирил Петков поради едноличните решения, които взимаха, нарушаването на съдружното съглашение от тяхна страна ", сподели Йорданов.

Според него теоретично по време на третия мандат могат да се водят естествени диалози, само че " какъв ще е крайният резултат не знам ".

" Ако третият мандат пристигна при Има Такъв Народ, ще създадем допустимо да подходим диалогично и да беседваме и с Демократична България, Българска социалистическа партия, Политическа партия, като концепцията да бъде за нещо съответно с съответна стратегия ", сподели по-късно пред БНР Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

След като Кирил Петков разгласи, че Политическа партия ще върне мандата, Даниел Митов от ГЕРБ сподели, че " на следващия ден от Бургас господин Борисов ще опише оттук насетне какво вършим " във връзка третия мандат.

След като Народното събрание гласоподава избор на съмнение към кабинета " Петков ", президентът стартира конституционна процедура за връчването на мандати за сформиране на държавно управление в границите на настоящия парламент. Като най-голяма парламентарна група първият мандат бе връчен на " Продължаваме Промяната " (ПП). Предстои в петък в 17 ч. Румен Радев ще се срещне с посочения за кандидат-премиер Асен Василев, с цел да стане ясно дали мандатът ще бъде изпълнен сполучливо.

Според Конституцията вторият изследователски мандат се връчва на втората по величина политическа мощ - ГЕРБ, които към този момент оповестиха, че ще върнат мандата. Третият мандат се дава на определена от президента парламентарна група по негова преценка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР