Премиерът Николай Денков отрече да е оказвал натиск върху министъра

...
Премиерът Николай Денков отрече да е оказвал натиск върху министъра
Коментари Харесай

Денков отрече да е оказвал натиск върху Хинков: Не съм забранявал нищо

Премиерът Николай Денков отхвърли да е оказвал напън върху министъра на опазването на здравето. По-рано през днешния ден Христо Хинков се оплака, че му е било наложено да приключи състезания за нови шефове на лечебни заведения.

„ Не съм забранил на министър Хинков да организира състезания за шефове на лечебни заведения. Това, което споделих на здравния министър е да намерения дали е уместно да го направи. Аз не съм забранил. Казах му причините, които имам. Това са решения в неговите пълномощия. Аргументът е относително явен и понятен. Той е, че когато един министър към този момент е споделил, че си потегля, стои въпросът дали би трябвало да взема решение кадрови проблеми “, изясни Денков пред публицисти.

По думите му министърът се е съгласил с причините му. Премиерът обаче призна, че не е гледал изявлението с Хинков.

“ Доколкото разбрах и той това е споделил – ние просто сме му дали причини и в тази посока. Но никой от нас не си е разрешил да му споделя не, неразрешено или нещо такова “, акцентира още веднъж министър председателят.

Той съобщи, че на вкички министри е било казано да работят по управнически стратегии

„ Няма никаква причина да се понижава темпото на работа, по този начин или другояче жителите чакат решения, които да бъдат потребни за тях. Но във връзка с кадровите въпроси имаше някакви подозрения за какво се афишират тъкмо в този момент, за какво тъкмо в тези лечебни заведения, и коментарът, който беше е може би е редно новият министър да започва тези процедури, по този начин, че да носи и политическа отговорност за това, което се случи на тях “, добави Денков.

Все още не е ясно кой ще заеме мястото на Христо Хинков

„ Последният диалог с Габриел приключи по следния метод: Аз споделих, че съм направил обзор на работата на министрите. Тя също сподели, че е направила прегледа, само че желае да се види с министрите, с цел да уточнят, в случай че нещо не е свършено, за какво не е свършено и какви са целите за идващия интервал “.

Денков бе заставен да се оправдае, откакто Хинков направи скандално разобличаване

SafeNews напомня, че министърът на опазването на здравето съобщи, че е спирал състезания за нови шефове на лечебни заведения под политически напън. Зад тези репресии стояли Мария Габриел и Николай Денков.

„ Повечето шефове на държавни лечебни заведения са неслучайни хора, аз съм спирал състезания за назначението на нови под напън – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно желаят идващият министър с различен мандат и с други благоприятни условия да организира тези състезания “, описа Хинков.

Той изясни, че става дума за 10-16 лечебни заведения. Мандатите на техните шефове изтичали по график след март.  Хинков обаче допуска и, че може би настояването на Денков и Габриел е било кардинално.

„ В смисъл че не е хубаво състезанията да се организират от министър, който има намерение да си подаде оставката “, добавя той.

Той е безапелационен, че зад него не стои друга политическа мощ, с изключение на ДСБ.

„ Но тези състезания би трябвало да се проведат най-малко два месеца преди да изтичат мандатите на шефовете на лечебни заведения. Да не се стига до случая с Благоевград, където шефът умря на работното си място. Голяма част от шефовете на държавни лечебни заведения у нас се назначават с протекцията на политически мощ, най-различни. Големи ползи има там “, сподели още Хинков.

Според него шефът на „ Пирогов “ има огромен политически тил

„ На съвещание на здравната комисия огромна част от депутатите гласоподаваха аз да си отдръпва заповедта за уволнението на шефа на „ Пирогов “. Това приказва доста за политическия тил на доктор Димитров “, сподели министърът на опазването на здравето.

По думите му казусът с лекаря от „ Пирогов “, който е споделил, че пациент би трябвало да изпита болежка, е етичен, а не учредителен.

„ Има етична комисия и чакам че най-сетен ще вземе мнение, да се лишават лекарските права, това чакам. За такова изявление би трябвало да се направи съществено следствие, най-малко краткотрайно да му се лишават правата би трябвало. Аз съм направил нужното, споделил съм, че „ Пирогов “ не се ръководи добре. Но там очевидно се надяват да устискат до 6 март “, сподели Хинков.

Източник: БГНЕС
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР