Премиерът Николай Денков и водената от него правителствена делегация пристигнаха

...
Премиерът Николай Денков и водената от него правителствена делегация пристигнаха
Коментари Харесай

Премиерите на България, Гърция и Румъния се събраха на тристранна среща в Евксиноград

Премиерът Николай Денков и водената от него държавна делегация дойдоха в резиденция „ Евксиноград “ край Варна , където ще бъдат домакини на днешната тристранна среща с министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Марчел Чолаку. 

В състава на българската делегация се включи вицепремиерът Мария Габриел , която ще ръководи една от работните срещи на тематика „ Външни работи, политика за сигурност и бъдещи вероятности на Тристранния формат “. Участват още министърът на финансите Асен Василев, на превоза Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов. Делегацията дойде с полет от София до Варна с държавния „ Еърбъс “. 
 Българска телеграфна агенция
Ще участват също заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по превоз Адина Вълян. Ще взе участие и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

В състава на румънската делегация се чака да бъдат вицепремиерът Мариян Някшу, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Каталин Предою, министърът на вложенията и европейските планове Адриан Къчу. 

От гръцка страна в диалозите се чака да се включат министърът на инфраструктурата и превоза Христос Стайкурас, както и министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис. 

Основен акцент се планува да бъде районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни. 
 Българска телеграфна агенция
Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе декларирана позиция от българска страна, че бъдещият кулоар ще действа още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите сред тях отпаднат.

" Този тристранен формат е фактор за усилване на съдействието сред нашите страни и в района в области от стратегическо значение освен за нас, само че и за цяла Европа, изключително в този комплициран подтекст на войната на Русия против Украйна “, съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку, представен от пресслужбата на румънското държавно управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР