Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел изразиха подкрепата си

...
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел изразиха подкрепата си
Коментари Харесай

Имаме нужда от вашия силен глас. Денков и Габриел подкрепиха беларуската опозиционерка Циханоуска

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел показаха поддръжката си към беларуската опозиционерка Светлана Циханоуска , както и към жителите на Беларус.

Това се случи в границите на първото посещаване на Циханоуска в България във вторник.

Тя доби интернационална известност след последните президентски избори в Беларус през 2020 година, когато беше противничка на дългогодишния водач Александър Лукашенко . След тях в Беларус се развихриха всеобщи митинги поради подозрения, че изборните резултати са били фалшифицирани. Бяха задържани хиляди хора, а доста представители на опозицията, в това число Циханоуска, напуснаха страната.

През 2023 година Циханоуска на 15 години затвор дружно с още четирима други опозиционни водачи в Беларус по дело, което се счита за политически стимулирано.

" Примерът на Беларус е печален образец за това по какъв начин в една европейска страна може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една тирания ", сподели Денков. " Няма страна, която да е застрахована от такова развиване. Единствената застраховка е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора, които имат неограничена власт ".

" Беларус може да разчита на поддръжката на българия ", сподели вицепремиерът Габриел.

Циханоуска прикани за повече взаимност към беларуските жители. " Имаме потребност от вашия мощен глас на интернационалната сцена. Беларуският режим да се изолира стопански, политически. Но и повече независимост за самите беларуси – да вземем за пример визи ", сподели тя.

По нейни думи Беларус минава през двойна рецесия - от една страна са преследвани хората, които се опълчват на режима, а от друга самата страна е обект на русификацията и имперските упоритости на Русия.

" Беларусите демонстрират, че са на страната на украинците. Украинците се борят освен за територия, само че и против диктатурата и тиранията ", сподели Циханоуска.

По-рано тя организира обособени срещи и водача на ГЕРБ Бойко Борисов и с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков , които приканиха за съблюдаване на демократичните правила в Беларус и показаха поддръжка към гражданското общество в страната.

По-късно Циханоуска ще взе участие и в съвещание на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната на тематика съпротивата на беларуските демократични сили против войната в Украйна и режима в Беларус.

Съпругът на Циханоуска - Сергей , излежава присъда от 18 години по редица обвинявания, свързани с изборите през 2020 година Той стартира акция месеци преди вота, само че беше отхвърлен от конкуренцията и задържан. По-късно брачната половинка му стана претендент, като стигна до директна борба за президентския пост с Лукашенко. През 2023 година присъдата на Циханоуски беше удължена с 18 месеца.

Съединени американски щати, Европейски Съюз, няколко други западни държавни управления, както и опозицията в Беларус не признават резултатите от изборите през 2020 година Минск е под редица наказания, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Лукашенко, един от най-близките съдружници на съветския президент Владимир Путин , ръководи от 1994 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР