Премиерът на Унгария Виктор Орбан приветства изключението от забраната за

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан приветства изключението от забраната за
Коментари Харесай

Орбан приветства изключенията от забраната за внос на руски нефт в ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан приветства изключението от възбраната за импорт на съветски петрол в Европейски Съюз, което разреши на страната му да продължи да получава на ниска цена недопечен нефт от Москва.
Виктор Орбан, преимер на Унгария
След седмици на договаряния сред Европейски Съюз и Будапеща, късно в понеделник водачите на блока подписаха компромисно съглашение, което не разрешава вноса на съветски нефт, доставян с танкери, само че оставя в действие този, получаван по тръбопроводи. По този метод Унгария, която няма изход на море, получава съветския недопечен нефт, който е основен за нейната стопанска система.

" Семействата могат да спят умерено тази нощ, ние не допуснахме най-кошмарната концепция ", сподели Орбан във видеопослание, оповестено на страницата му във Facebook.

" Постигнахме съглашение, което гласи, че страните, които получават нефт по тръбопроводи, могат да продължат да ръководят стопанските системи си при предходните условия ", сподели той.

Орбан заплаши да наложи несъгласие на съглашението и предизвести, че прекъсването на доставките ще унищожи стопанската система на страната му.

Пълната възбрана за импорт " щеше да бъде непоносима за нас... като атомна бомба, само че успяхме да избегнем това ", сподели Орбан.

Будапеща, която при ръководството на Орбан се стремеше към тесни връзки с Москва до нахлуването в Украйна, съобщи, че възбраната на съветския петрол ще провокира криза, дефицит и внезапно повишаване на цените и ще подкопае енергийната сигурност на Унгария.

Страната получава към 65% от нужния ѝ петрол посредством съветския нефтопровод " Дружба ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че компромисното съглашение " до края на годината ще понижи дейно към 90 % от вноса на нефт от Русия в Европейски Съюз ". /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Будапеща / Унгария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР