Премиерът на Словакия Едуард Хегер обеща страната му да изпрати

...
Премиерът на Словакия Едуард Хегер обеща страната му да изпрати
Коментари Харесай

Премиерът на Словакия обеща самолети МиГ-29 на Украйна

Премиерът на Словакия Едуард Хегер даде обещание страната му да изпрати на Украйна самолети МиГ-29, заяви словашката телевизия SME.

" Смятам, че държавното управление е умело да изпрати това неизползвано съоръжение, тъй че ще вземе решение и ние ще изпратим МиГ-овете на Украйна. Няма да чакаме ", сподели той в изявление за малкия екран.

Хегер не възрази против желанието на опозицията да изследва обстановката във военновъздушната база „ Слиач “, където се намират МиГ-29, с цел да откри дали изтребителите към момента се намират в републиката, само че са неизползваеми.

" Те умерено могат да създадат това ", сподели Хегер.

По време на диалозите в коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 9 февруари Владимир Зеленски попита Хегер за доставка на Украйна на словашки изтребители МиГ-29. Премиерът му сподели, че Словакия ще направи всичко допустимо да извърши настояването.

Опозиционните партии съумяха да забавят решението на кабинета за доставка на самолетите на Украйна. Според водачите на опозицията държавното управление не може да взема никакви значими решения, откакто Народното събрание му гласоподава избор на съмнение на 15 декември 2022 година, защото то единствено извършва отговорностите си от името на президента Зузана Чапутова до предварителните избори. Те ще се проведат на 30 септември тази година.

Председателят на Народното събрание Борис Колар съобщи във вторник, че водачите на ръководещите партии са намерили решение на безизходицата във връзка с доставките на самолети, само че отхвърли да го конкретизира.

Във вторник вечерта министърът на защитата Ярослав Над взе участие в съвещание на парламентарната комисия по защита и сигурност, на което срещна депутатите със обстановката към доставките на самолети. Още преди срещата с депутатите Над съобщи пред публицисти, че решението за предаване на самолетите на Украйна може да бъде взето на някое от идващите съвещания на кабинета, в това число през днешния ден.

На 9 март Над съобщи, че полският му сътрудник му е предложил взаимно да изпратят на Украйна изтребители от двете страни. Във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че държавното управление му възнамерява да направи това още през идващите 4 до 6 седмици.

Според словашки медии военновъздушните сили на страната разполагат с 11 изтребителя МиГ-29, от които 10 могат да бъдат трансферирани в Украйна, а различен ще отиде в музей. По-рано Над съобщи, че МиГ-29 към този момент не се употребяват от военновъздушните сили на страната, а образование на водачи за тях не се организира от няколко години. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР