Премиерът на Северна Македония Зоран Заев втърди тона към ЕС

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев втърди тона към ЕС
Коментари Харесай

Заев: Намаме нужда от ЕС, ако трябва да преговаряме за македонския език


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев втърди тона към Европейски Съюз и разногласието с България във връзка с македонския език.

" Нямаме потребност от Европейски съюз, в случай че някой желае да преговаряме за македонския език и македонската еднаквост. Защото ще бъдем безлични. Няма кой да влезе в Европейски Съюз, тъй като по-голямата част от хората в страната са македонци. Нито това, нито което и да е друго държавно управление има право да разисква македонския език и македонската еднаквост ", съобщи Заев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ. Тя е настояла министър председателят да прочете предлагането, с което той е отпътувал за София, осведоми скопският ефирен канал “Нова ТВ “, представен от " Фокус ".

„ Същите хора, които споделят, че Заев е отишъл в София, с цел да извърши ново изменничество, същите хора питат " Защо не сте обезпечили участие в Европейски Съюз? ". Какви са в действителност вашите възгледи? Да защитим македонската еднаквост или да сключим съглашение с България непременно, с цел да можем да станем член на Европейски Съюз, попита Заев, който назова опозицията квазипатриоти.

Той изясни, че с България се разисква пътна карта, каквото е предлагането в португалското решение на казуса. Заев разясни, че в пътната карта са изброени всички области за съдействие, като създаване на инфраструктура, разкриване на гранични пунктове, по-добро съдействие сред институциите.

„ Втората част, за която се приказва в пътната карта, е интензивността на съвещанията на историческата и просветителна комисия, без да се прецизира какво разисква комисията, тъй като за това има специалисти. На едно място, където се загатва македонският език, се показва, че това са два сходни, само че разнообразни и интернационално приети езика, “ акцентира Заев.

Той сподели, че договарянията с Европейски Съюз не са почнали заради вътрешната обстановка в България, където няма политическо държавно управление и конституиран парламент. Заев има вяра, че през идващия интервал договарянията с България ще продължат.

В същото време, зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски в рубриката „ Тема на деня “ на скопския ефирен канал “Сител “ разкрива, че Заев на среща в България импровизирано е споделил, че има вяра, че българите и македонците са еднакъв народ и приказват еднакъв език, а по-късно споделя, че това е единствено негово персонално мнение, макар че като министър-председател той съставлява страната. Николовски уточни, че това е нечестното отношение на Заев - да приказва едно за обществеността, а друго на персонални срещи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР