Премиерът на Северна Македония Зоран Заев след срещата си снощи

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев след срещата си снощи
Коментари Харесай

Заев след среща с Шарл Мишел: ЕС е готов да направи крачка напред по отношение на РСМ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев след срещата си нощес с ръководителя на европейската дипломация и водачите от Западните Балкани, през днешния ден организира договаряния и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, оповестява кореспондентът на МИА от Брюксел.

Министър-председателят е излязъл удовлетворен от срещата, която дефинира като „ прелестна “. Като ръководител на органа, който събира държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз, има фаворизиран достъп до всички страни-членки, а Заев изрази убеденост, че Мишел има разбирането и волята да направи действителна стъпка напред във връзка с Северна Македония на идния през юни Съвет на Европейски Съюз, т.е. – привикване на първата Междуправителствена конференция, в случай че се преодолее ветото на България.

„ Председателят на Европейския съвет в действителност е министър-председател на държавно управление, формирано от европейски водачи на държавите-членки и разговаряхме в елементи, както разговаряхме през вчерашния ден на вечеря с висшия представител по външните работи и политиката на сигурност, господин Борел. Изводът е, че Европа усеща казуса и задължението, че най-сетне би трябвало да направи крачка напред, сигурно най-много поради Северна Македония, която чака 16 години, на която бе наложено несъгласие двадесетина пъти и в действителност е на върха при провеждането на промените, което е доказано във всички отчети. Ние сме модел за европейски метод на решение на проблемите. В последна сметка Европа би трябвало да направи единствено половин крачка, тъй като имаме решение да стартираме договаряния, не за главите, а за първата междуправителствена конференция “, съобщи Заев пред МИА след срещата с Шарл Мишел.

Македонският министър председател акцентира, че водачите „ ще бъдат задоволително съсредоточени върху намирането на решение с 27-та държава-членка “.

„ Разбира се, концепцията е португалското председателство да създаде оферти, които до края на седмицата да бъдат в района. Работата е свършена в точния момент, към момента е май. Вярвам, че имаме задоволително време до Съвета по общи въпроси, където се взема решение “, сподели Заев.

Премиерът уточни като положително обръщение фактът, че напрежението сред Северна Македония и България е намаляло.

„ Вярвам, че българският народ, както и македонският народ желаят другарство, желаят позитивни стъпки и аз, като един от водачите в Северна Македония, го усещам. Вярвам, че водачите в България също го усещат, тъй като нашето обвързване е да отворим бъдещето “, съобщи Заев. Той споделя, че има вяра в творчеството и сътрудниците си в Европейски Съюз за реализиране на решение.

„ През всичките тези четири години, имайки достойнството да се срещна с всички тези европейски водачи, този път в действителност усещам тяхната подготвеност, имам вяра, че те ще бъдат изобретателни в тези хрумвания, които развиват, обмислят. Тяхна работа е, не моя, да разясняват, евентуално ще го чуете през целия развой. Идеите се създават, което е още едно удостоверение, че те са изцяло съсредоточени и желаят да създадат крачка, тъй като те отварят полемиката тук в Европейски Съюз дали Европейски Съюз в действителност остава зает с разширението към Западните Балкани и би трябвало да отговори на тези въпроси “, добави той.

Запитан дали към момента съществува риск от делене на процеса на започване на договаряния с Европейски Съюз, както в предишното Европейски Съюз направи със Северна Македония, давайки „ дати за дати “, само че без дейно и публично начало на дълго чаканите договаряния за участие, Зоран Заев е безапелационен, че това не е нито допустимо, нито задоволително за македонската страна.

„ Това е толкоз дребна стъпка, че колкото и да я разделяте е дребна. Първата междуправителствена конференция е алегорична, по-късно идва мониторинга, по-късно първите глави, което значи три до девет месеца някъде, тук няма какво да се разделя, нито да има дата за дата, а след това решение след решение, тъй че аз нямам доверие и не би трябвало. И в случай че се замислите, сигурно не е задоволително за нас. Трябва да имаме ясно решение, тъй като приказваме за първата междуправителствена конференция. Всеки път можем да се позоваваме на осъществяването на съглашението с България, на Преспа, на осъществяването на нашите промени, само че имам вяра, че ще имаме сериозен фокус от всички. Разбира се, има запаси, нашите жители би трябвало да знаят това, аз постоянно съм го споделял. В България има служебно държавно управление, тъй че да не покачваме упованията си и всички да сме разочаровани. Подготвям се да направя всичко, президентът Пендаровски също, министърът на външните работи също ще направи всичко, само че не би трябвало да подвигаме високо упованията, с цел да не бъдем разочаровани. Следователно този прозорец на опциите би трябвало да се употребява с помощта на фокуса на португалското председателство, държавите-членки, европейските институции и имам вяра, че скоро ще решим проблемите и ще можем да приказваме за глави 23 и 24 “, означи още Заев.

Той също по този начин поддържа самодейността на седемнадесетте евродепутати, които оферират Западните Балкани да бъдат включени в цялостната тактика на Европейски Съюз за имунизация, с цел да не се оставя място за трети страни да заемат тази зона и да се възвърне доверието на жителите на района в Европейския Съюз.

„ Както разговаряхме през днешния ден с ръководителя на Европейския съвет, ние сме остров в границите на Европейски Съюз, заобиколени сме от страни от Европейски Съюз, няма решение за пандемията в Белгия, България или Унгария, без да се позволи пандемията в Западните Балкани. Даваме сериозна поддръжка на сходни начинания, тъй като сме едни и същи “, сподели Заев.

Той акцентира, че Северна Македония също поддържа включването в Конференцията за бъдещето на Европа. „ Както обясних тук, от време на време концепциите на тези, които занапред желаят да станат членове на Европейски Съюз, са по-креативно, в сравнение с тези, които към този момент са вътре. Ние сме изцяло отдадени на това, нашите младежи имат доста изобретателни хрумвания, те могат да оказват помощ за основаването на цялостния хубав имидж на Европейски Съюз като най-успешния международен план. Да създадем едно ободряване на тази работа “, съобщи министър председателят.

Той уточни, че е получил удостоверение за някакво присъединяване в тази конференция.

„ Те потвърдиха, че ще участваме, даже на равнище хрумвания, само че ние участваме в JUST Transition (Справедлив преход), в цифровизация, във всичко, което Европа разисква, без значение дали това е правосъдната система, дали е битката с корупцията, подобрението на здравните системи, фактът, че това се случва в европейските страни, значи, че това се случва и у нас, и аз имам вяра, че всички планове на проектите за бъдещето на Европейски Съюз ще бъдат дружно със Северна Македония и Западната Балканите “, съобщи Заев пред македонската държавна организация в Брюксел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР