Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че историците трябва

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че историците трябва
Коментари Харесай

Ковачевски: Политиците да говорят по политическите въпроси, историците - по исторически

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сподели, че историците би трябвало да се изричат по исторически въпроси, а политиците да приказват за политическите въпроси. Така той разяснява изказванията на някои членове на взаимната историческа комисия с България , както и новия метод в разговора сред двете страни, съобщи МИА.

Историците работят съгласно методология, има двама ръководители. Политическите въпроси са предмет на диалози сред министерствата на външните работи. Днес те имат среща в София и когато комисиите имат какво да кажат, те дружно ще го кажат. Що се отнася до историческата комисия, би трябвало историците да вършат изявленията си съгласно своята методология, политиците да приказват за политическите въпроси, историците за историческите, сподели Ковачевски.

Той напомни, че с България е открит нов метод в разговора, като са образувани работни групи.

Работните групи към този момент започнаха работа. Първата работна група е в региона на стопанската система, нововъведенията и търговията и към този момент имаше среща. Втората група е в региона на инфраструктурата, превоза, а виждате, че през днешния ден е първият самолетен полет, и образованието, културата, евроинтеграцията, сподели Ковачевски .

Той посочи, че представителите на историческата комисия също са участвали на взаимното съвещание в София през януари.

В София през днешния ден се организира постоянна среща на експертно ниво на представителите на външните ведомства на Северна Македония и България според контрактуваната динамичност на двустранните договаряния и по отношение на пакета политически въпроси.

Срещите на работните групи сред двете страни ще продължат с оповестеното движение - четири пъти до пет пъти месечно ще се срещат делегации на двете страни, с цел да разискват въпроси за инфраструктурата, образованието, културата, евроинтеграцията, историята. Този месец договарянията не престават посредством комисиите, при което на 14-и ще има среща на работната група за евроинтеграцията, а по-късно на 21-и - на работната група за образованието и на 28 февруари ще има среща на взаимната комисия по историческите въпроси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР