Премиерът на Република Северна МакедонияДимитър Ковачевские реагирал пред Европейската комисия

...
Премиерът на Република Северна МакедонияДимитър Ковачевские реагирал пред Европейската комисия
Коментари Харесай

Ковачевски протестирал пред ЕК за въведените от България такси за транзита на руски газ

Премиерът на Република Северна МакедонияДимитър Ковачевские реагирал пред Европейската комисия завъведените от България такси за преноса на съветски газпрез газопровода, който е единственият метод за доставка на газ в страната, заяви Дарик с позоваване на организация Макфакс и телевизионния Канал 5.

Според Ковачевски тази такса не би трябвало да се вкарва, тъй като " целият потенциал от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на " Газпром " и такава такса ще докара до " повишаване на тока и парното с 20 % ”.

„ Затова поискахме да бъде освободен потенциал, с цел да може странатада си набира газ от други източници. Водят се диалози на равнище Европейски Съюз и със съответното министерство в България. През предходната година успяхме с Европейски Съюз и България да освободим потенциал за газ, който не е благосъстоятелност на „ Газпром ” и се надявам, че и тази година ще успеем да до създадем. ” - сподели Ковачевски след отбелязването на Деня на обезпечаването, който се отбелязва през днешния ден в страната.

Той уточни, че е разискал тематиката и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, по време на визитата й в Скопиепреди дни. Според него въведената такса „ няма нищо общо с пазарните правила и директивите на Европейски Съюз и в случай че би трябвало Северна Македония ще реагира пред интернационалните съдилища ”.

Министърът на енергетиката наСеверна МакедонияКрешник Бектешисъщо разгласи, че в случай че изключителната енергийна такса върху преноса и преноса на съветски естествен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще желае обезщетение от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз.

От 13 октомври България вкара изключителна енергийна таксавърху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева./мВтч., като задачата е за „ Газпром “ да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР