Премиерът на Португалия Антонио Коща подаде оставка заради корупционен скандал.

...
Премиерът на Португалия Антонио Коща подаде оставка заради корупционен скандал.
Коментари Харесай

Премиерът на Португалия подаде оставка заради корупционен скандал

Премиерът на Португалия Антонио Коща подаде оставка поради корупционен скандал. Президентът Марсело Ребело де Соуза одобри оставката и свика съвещание на всички показани в Народното събрание партии на следващия ден, с цел да бъдат проведени предварителни избори.

Коща направи телевизионно послание към нацията, в което разгласи решението си, откакто през днешния ден бяха обискирани няколко държавни здания и бяха задържани минимум петима души, измежду които и ръководителят на премиерската канцелария Витор Ешкария.

Министър-председателят съобщи, че е бил сюрпризиран от новината, че се води следствие за корупция и че ще окаже подпомагане на следствените органи.

Обискирани бяха няколко държавни здания, измежду които формалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата Жоао Галамба.

В началото на годината португалската прокуратура разгласи се води следствие за планове, свързани с добива на литий и водород, само че тогава не бяха оповестени имената на обвинени лица.

Известните ресурси от литий, с които Португалия разполага, възлизат на 60 000 метрични тона и тя е най-големият производител на суровината в Европа. Страната стартира подготовката за производството на литий с по-високо качество, който се употребява в електрическите автомобили и за зареждане на електронни устройства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР