Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Украйна в

...
Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Украйна в
Коментари Харесай

Риши Сунак пристигна в Украйна с обещание за 2,5 милиарда лири и гаранции за сигурност

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак дойде в Украйна в петък сутринта, носейки със себе си обещанието за 2,5 милиарда паунда военна помощ, както и филантропична помощ и гаранции за сигурност, написа Politico, представено от " Фокус ".

След като поздрави Украйна за нейната " непоколебима “ решителност да отблъсне " бруталната съветска инвазия “ през последните две години, Сунак съобщи: " Днес съм тук с едно обръщение: Обединеното кралство също няма да се поколебае. Ние ще застанем до Украйна в най-мрачния им миг и в по-добрите времена, които идват “.

Преди срещата с украинския президент Володимир Зеленски Сунак означи, че Обединеното кралство ще даде общо 2,5 милиарда английски лири военна помощ на Украйна през финансовата 2024/25 година, което е нарастване с 200 милиона лири по отношение на предходните две години.

Най-малко 200 милиона английски лири от финансирането от Обединеното кралство ще бъдат изразходвани за сериозен подтик за бързо обезпечаване и произвеждане на хиляди дронове за Украйна, в това число разследващи дронове, апарати за далечни удари и морски дронове, съгласно изказване от Даунинг стрийт, в което се афишира пътуването на Сунак до Киев.

Това ще бъде най-голямата доставка на дронове за Украйна от която и да е страна, се споделя в изказването, като множеството се чака да бъдат създадени в Обединеното кралство.

Сунак също ще подпише съглашение за съдействие в региона на сигурността със Зеленски в петък, откакто страните от Г-7 се съгласиха да дават на Украйна двустранни гаранции за сигурност на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

" Обединеното кралство към този момент е един от най-близките сътрудници на Украйна, тъй като ние признаваме, че тяхната сигурност е нашата сигурност “, акцентира Сунак в забележки, показани на пресата в петък сутринта. " Днес ние отиваме по-далеч – усилваме нашата военна помощ, доставяйки хиляди ултрамодерни дронове и сключване на историческо ново съглашение за сигурност, с цел да предоставим на Украйна гаранциите, от които се нуждае в дълготраен проект “.

Споразумението сред Обединеното кралство и Украйна за съдействие в региона на сигурността, което следва да бъде подписано от Сунак и Зеленски, идва, откакто страните от Г-7 се съгласиха да дават на Украйна двустранни гаранции за сигурност на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс. Според Даунинг стрийт, то " официализира спектъра на поддръжка, която Обединеното кралство е оказвало и ще продължи да дава за сигурността на Украйна, в това число шерване на разследваща информация, киберсигурност, здравно и военно образование и индустриално съдействие в региона на защитата “.

Договорът също по този начин ангажира Обединеното кралство да даде " бърза и продължителна “ помощ за защитата на Украйна, в случай че Русия нападне страната още веднъж.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР