Премиерът на Норвегия предупреди, че страната му ще предприеме действия

...
Премиерът на Норвегия предупреди, че страната му ще предприеме действия
Коментари Харесай

След заплахи за енергийната си инфраструктура Норвегия ограничава използването на дронове

Премиерът на Норвегия предизвести, че страната му ще предприеме дейности против задгранични разследващи организации, които прелитат с безпилотни самолети над сериозната й инфраструктура, в това число петролни платформи и летища, след ареста на седем руснаци, притежаващи въздушните апарати, написа Financial Times.

Осло и други западни столици са в положение на нараснала подготвеност след саботажа на газопровода " Северен поток " сред Дания и Швеция предишния месец и многочислените наблюдения на дронове наоколо до петролни и газови уреди, електроцентрали и друга сериозна инфраструктура.

Норвежката разследваща работа съобщи през днешния ден, че ще поеме следствието на възходящия брой неотдавнашни произшествия с дронове. Съобщението пристигна в същия ден, в който летището в Берген, втория по величина град в страната, беше затворено след известия за дронове в региона.

Също по този начин бе оповестено, че в понеделник норвежката полиция е арестувала 47-годишен руско-британски жител с двойно поданство в град Хамерфест, упрекнат в ръководство на дрон над арктическия архипелаг Шпицберген. Арестът е осъществен единствено няколко дни откакто шестима руснаци бяха арестувани при три обособени случая в Норвегия, свързани с дронове и неразрешени фотоси на чувствителни места.

" Недопустимо е непознати разузнавания да летят с дронове над норвежки летища. На руснаците не е разрешено да летят с дронове в Норвегия ", съобщи в сряда министър-председателят Йонас Гар Стрьоре.

Норвегия размени Русия като максимален снабдител на газ за Европа, откакто пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари разстрои геополитиката и енергийните доставки на континента.

Няколко норвежки специалисти предизвестиха, че богатата скандинавска страна е била наивна във връзка с опасността за сериозната инфраструктура, като да вземем за пример газопроводите, след редица скорошни произшествия, в това число спирането на интернет кабел до Шпицберген, ситуиран на повече от 500 км северно от континента.

Предупрежденията се ускориха, откакто предишния месец детонации в Балтийско море край Дания повредиха газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", предопределени за транспорт на газ сред Русия и Германия.

" Липсваше самопризнание за това какъв брой стратегически значимо е норвежкото произвеждане на сила за Европа ", съобщи Столе Улриксен от Норвежката кралска военноморска академия пред държавната телевизия NRK. Той добави, че норвежките управляващи " наивно " са пренебрегнали предизвестията за шпионаж от локалните разследващи служби.

 

47-годишният мъж, упрекнат за полета на дрон над Шпицберген, е наследник на съветски предприемач, който е дълготраен другар и поддръжник на съветския президент Владимир Путин.

В сряда по време на среща на профсъюзите министър председателят на Норвегия съобщи, че няма директна опасност за страната, само че обстановката със сигурността е сериозна.

" Не желаеме никой да прелита с подобен вид устройство над значими уреди в Норвегия. Казваме му " не " и ще го преследваме и спрем ", добави министър-председателят.

Стьоре акцентира, че Норвегия е разгледала нуклеарната си подготвеност " от А до Я ", защото назова Русия милитаризирано, радикализирано и в доста връзки тоталитарно общество.

Миналата седмица един руснак беше арестуван за това, че е управлявал дрон наоколо до летище Тромсьо в северната част на страната, четирима руснаци бяха задържани за това, че са снимали чувствителни зони, а различен беше заловен при опит да напусне страната с дрон.

Посолството на Русия в Осло упрекна Норвегия в нервност и параноя при арестуването на туристи, които съгласно посолството снимат " красивата природа на страната ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР