Премиерът на Косово Албин Курти взе участие в 20-ото издание

...
Премиерът на Косово Албин Курти взе участие в 20-ото издание
Коментари Харесай

Курти участва вьв Виенския икономически форум, където коментира проблемите между Косово и Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти взе присъединяване в 20-ото издание на Виенския стопански конгрес, където разяснява настоящи въпроси, пред които е изправена страната му по отношение на упоритостта и́ за интеграция в НАТО и Европейски Съюз, заяви „ Албениън пост “.


Курти посочи потребността от усилване на натиска от страна на Европейски Съюз върху Сърбия, поради непрекъснатите опити на Белград, в границите на цялата година, да ескалира напрежението с Прищина.

„ Сърбия е нашият максимален комшия. Нуждаем се от по-голям напън върху Белград да подпише съглашението и също по този начин се нуждаем от интеграция в Европейски Съюз, тъй като нашият район не може да се интегрира отвън Европейски Съюз или без Европейски Съюз. Подписването на фактическото взаимно признание е първата стъпка, само че в това време и най-важната “, сподели ръководителят на изпълнителната власт на Косово.

Косовският министър председател не пропусна да спомене нападението против село Банска, което беше осъществено от група тежко въоръжени сърби на 24 септември. Това събитие беше върха на ескалацията на напрежение сред Косово и Сърбия през 2023г. и докара до гибелта на преден на косовската полиция. Курти съобщи, че в трагичния ден е провел диалог с вътрешния министър на Косово Джелал Свечла, като го е помолил да подреди на силите за сигурност да не стрелят по манастира, в който се беше укрила терористичната група.

Според главата на държавното управление в Прищина, на 24 септември Сърбия е имала като проект Б да " принуди Косово ", да изпрати бойци от Силите за сигурност на север без единодушието на НАТО и по-късно да каже " спрете косовската войска или влизаме с армията ".

На Виенския стопански конгрес, Албин Курти съобщи, че Косово се нуждае от изгонването на Милан Радойчич, който беше уредник на нападението в Банска, само че съумя да се измъкне от мястото на престъплението и по-късно избяга в Сърбия. Там той беше арестуван за няколко часа и по-късно беше освободен.

БГНЕС напомня, че Милан Радойчич е някогашен заместник-председател на партията на косовските сърби „ Сръбска листа “ и е прочут с околните си връзки с президента на Сърбия Александър Вучич.

Министър-председателят на Косово разяснява и визовата либерализация за косовските жители, която ще влезе в действие от 1 януари 2024г. Курти съобщи, че след тази либерализация Косово би трябвало да получи статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз.

" Веднага след либерализацията Косово заслужава и би трябвало да получи статут на страна кандидатка. Надявам се, че ще отговорим старателно на хилядите въпроси, които госпожа Урсула фон дер Лайен ще ни зададе, откакто Европейският съвет и́ го каже. Ако бяхме спечелили либерализацията преди няколко години, тя щеше да е по-важна за Косово, в сравнение с е в този момент. Опитваме се да задържим хората в нашата страна посредством " ausbildung ", както го наричате, тази връзка на образованието с пазара на труда. Когато стопанската система и образованието не си взаимодействат добре, тогава миграцията печели. Като сладко възмездие ние вземаме немския модел, тъй че хората към този момент да не отиват в Германия ", сподели косовският министър председател.

Главата на държавното управление в Прищина приказва и за устрема на Косово да се причисли към НАТО, както и за признаването му от петте страни от Европейски Съюз, които към момента не са признали страната - Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания.

" Смятам, че когато се присъединим към НАТО, ще бъдем в цялостна сигурност, само че с цел да се присъединиш към НАТО, би трябвало да дадеш своя принос, а освен да се възползваш. А с цел да допринесем, ние ще увеличим потенциала си. Мисля, че ние сме една от тези страни, които първо ще се причислят към НАТО, а по-късно към Европейски Съюз, тъй като Европейски Съюз е по-сложен, както знаем. 22 страни от Европейски Съюз ни признават, а пет не. Подобрихме атмосферата, само че няма съответни стъпки, за които бих могъл да кажа, че тази или идната година някой ще ни признае. Когато тези страни ни признаят, нищо не може да ни спре да се присъединим към НАТО и Европейски Съюз. Последната страна от Европейски Съюз, която ни призна, мисля, че беше Португалия през октомври 2008 година и от този момент тези пет непризнаващи страни се трансфораха в група. Така че би трябвало да променим това в този момент, а това е доста по-трудно да се направи, в сравнение с през 2009 или 2010 година ", сподели Курти./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР