Премиерът на Косово Албин Курти говори пред парламента на страната

...
Премиерът на Косово Албин Курти говори пред парламента на страната
Коментари Харесай

Косовският премиер: Решени сме да приложим реципрочните мерки от 1 септември

Премиерът на Косово Албин Курти приказва пред Народното събрание на страната си, че за промяна на сръбски персонални карти и пререгистрация на транспортни средства със сръбски номера е взето заради широкомащабната дезинформационна акция на Сърбия , като акцентира, че е решен да приложи оповестените ограничения от 1 септември , заяви скопското електронно издание " 360 степени ".

В обръщението си към депутатите в Прищина той съобщи, че държавното управление му има цялостната поддръжка на Съединени американски щати и Европа.

" Това, което трябваше да се случи преди 11 години, в този момент започваме да го изпълняваме. Чакахме 11 години. Заради огромната дезинформационна акция, провеждана от Белград, ние се разбрахме с интернационалните фактори да отложим осъществяването на решението до септември. При събитията, в които се намираме, взехме най-хубавото допустимо решение. По-добре на 1 септември, в сравнение с в никакъв случай . А още по-добре щеше да е, в случай че бяха приложени през 2011 година, когато беше реализирано съглашението в Брюксел ", сподели Курти в отговор на рецензиите от опозицията, че не е трябвало да разрешава използването на ограниченията да бъде отсрочено и че не е провел по-широки съвещания.

Той акцентира, че макар напрежението управляващите са решени да приложат оповестените ограничения .

" В събитията, в които се намираме, взехме вярното решение, имаме цялостна американска и европейска поддръжка. Решенията влизат в действие от 1 септември, " добави Курти.

Твърденията на Курти, че Белград организира акция за дезинформация, бяха отхвърлени от шефа на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското държавно управление Петър Петкович, който от своя страна упрекна косовските управляващи в дезинформация.

В изказването си Петкович прикани Курти " да стартира процедури за осъществяване на отговорностите, поети в Брюксел, чийто поръчител е Европейски Съюз ".

стартира, откакто сърбите блокираха северната част на страната с барикади и камиони в отговор на решението на държавното управление на Косово да стартира да ползва ограничения за промяна на сръбските персонални карти и регистрационните номера на колите със сръбски означения.

На 31 август в следобедните часове сърбите блокираха пътища и контролно-пропускателните пунктове сред Косово и Централна Сърбия.

Блокадата бе предизвикана от решението на държавното управление на Косово от 1 август да смени персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово. Освен това управляващите на Косово бяха оповестили, че ще заменят регистрационните табели на колите на сърбите, които са издадени от сръбските управляващи , с табели, издадени от косовските управляващи.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи още тогава, че става дума за реципрочна мярка, защото управляващите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.
 Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане”
Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане ”

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, въпреки и единствено като показва независимостта на Косово, в никакъв случай не приета от Москва, като " казус ", извиняващ нейната експанзия в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР