Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път

...
Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път
Коментари Харесай

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път в рамките на седмица

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за повторно в границите на седмица. Тази заран Долната камара на Народното събрание трябваше да гласоподава избор на доверие, само че в първите минути на съвещанието, той съобщи, че възнамерява да се отдръпна от поста.

Наричат го " спасителя на Еврозоната " и Супер Марио. Италианският министър председател и някогашен началник на ЕЦБ Марио Драги, обаче, не съумя да избави страната от политическа рецесия.

След като нощес още веднъж завоюва избор на доверие - този път в Сената, само че още веднъж не срещна поддръжката на трите съществени партии в обединението, все по-сигурно ставаше, че за повторно за седмица Драги ще подаде оставка. Днес се очакваше гласоподаване в долната камара на Народното събрание, само че при започване на съвещанието министър председателят даде поръчка, че ще се отдръпна от поста. И не скри страстите си.

" Дори банкерите от време на време се разчувстват. Благодаря ви за всичко, което свършихме дружно. С оглед на вота нощес в Сената, ви приканвам да прекратим това съвещание, тъй като отивам при президента, с цел да го осведомявам за желанията си. ", сподели Драги от трибуната на Долната камара.

До разпада на ръководещата коалиция се стигна, откакто придвижването " Пет звезди " на някогашния министър председател Джузепе Конте отхвърли да поддържа пакет от ограничения против социално-икономическата рецесия, а другите съдружни сътрудници оповестиха, че към този момент не желаят да ръководят дружно с популистите.

Известен с кардиналните си позиции, Марио Драги настояваше, че в случай че ще бъде отпред на страната, то би трябвало да управлява държавно управление на националното единение. Въпреки апелите на хора от разнообразни политически сили да остане на премиерския пост и макар че преди седмица президентът Серджо Матарела към този момент един път отхвърли да одобри оставката му, през днешния ден Драги още веднъж се насочи към двореца Куиринале, с цел да подаде оставка за повторно.

Според изследване, 65% от италианците не желаят предварителни избори.

Ако президентът Матарела одобри оставката на Драги, италианците ще гласоподават на предварителни избори през есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР