Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и

...
Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис: Ако Реджеп Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенните права на Гърция, значи греши

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година изпрати мощно обръщение след последните изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на полемиката в Давос в сряда с президента на Световния стопански конгрес Борхе Бренде, заяви организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос по отношение на реакцията на Ердоган и връзките с Турция, Мицотакис сподели: Ние сме съседи с Турция, постоянно би трябвало да приказваме и постоянно желаеме да поддържаме каналите за връзка отворени. Ние в никакъв случай няма да сме тези, които не приказват със съседите си. От друга страна, в случай че президентът Ердоган мисли, че няма да пазя суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред интернационалната общност, че Турция се държи като ревизионистка мощ, тогава той бърка.

След това Мицотакис напомни срещата си с Ердоган и обстоятелството, че месец след нея последваха невиждани на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови.

Подчертавайки, че това държание е изцяло недопустимо, Мицотакис сподели, че ще повдига този въпрос постоянно, когато може, до момента в който Турция не промени държанието си.

По време на полемиката Мицотакис загатна и събитията в Европейския съюз след съветската инвазия в Украйна, като сподели, че Европейски Съюз е посочил своето единение и акцентира скоростта, с която съюзът реши да наложи невиждани наказания против Русия.

По отношение на енергетиката той сподели, че в този момент има спомагателна цел - тази за бърза самостоятелност от съветския природен газ, при която Гърция може да играе значима роля като основен състезател в Източното Средиземноморие.

Говорейки за гръцката стопанска система, министър председателят акцентира, че страната му към този момент не е страната, която зависи от интернационалните избавителни стратегии, както се вижда от предварителното погасяване на заемите от Международния валутен фонд (МВФ) – факт, който съгласно него е най-силното доказателство за това какъв брой доста се е трансформирала Гърция през последните 10 години.

Той отдаде това на политиката за понижаване на несъразмерното данъчно облагане и на възобновяване на високия напредък посредством сполучливо привличане на интернационалните и вътрешни вложения, без да се заплашва фискалната резистентност.

Мицотакис също по този начин уточни, че Гърция ще завърши със засилено наблюдаване през август, като назова това значим стадий. Той се надява Гърция да си възвърне капиталовия рейтинг през 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР