Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен инцидент с

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен инцидент с
Коментари Харесай

Мицотакис предупреди за възможен инцидент с Турция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предизвести за вероятен " случай " с Турция в Източното Средиземноморие, където гръцките и турските Военноморски сили се събраха, откакто Анкара реши да изпрати транспортен съд за сеизмични изследвания южно от Кастелоризо, осведоми " Катимерини ".
 Турция предлага мир на Гърция
Турция предлага мир на Гърция

Анкара ще отбрани " правата и ползите си " в района

" Рискът от случай тегне, когато толкоз доста военноморски сили се съберат в лимитирана зона и отговорността ще носи този, който аргументи тези условия ", изясни Мицотакис в телевизионно послание по отношение на развиването в района.

Той акцентира, че Гърция " не заплашва никого и не може да бъде шантажирана ", а също по този начин няма да " толерира провокативни дейности ".
 Гърция изиска изключителна среща на Европейски Съюз за Турция
Гърция изиска изключителна среща на Европейски Съюз за Турция

Напрежението ескалира в понеделник, когато Анкара изпрати

Мицотакис разяснява, че Атина е подготвена да стартира разговор с всеки един от съседите си.

" Ние не се опасяваме от разговор, даже и от най-трудния. Защото ние имаме религия в законността на нашите позиции. Но няма смисъл от разговор на фона на провокации и напрежение ", акцентира министър председателят на Гърция.
 В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изказване
В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изказване

Турски проучвателен транспортен съд до Крит е ескортиран от флотилия, следвани от гръцки военни кораби

Той чака най-сетне разсъдъкът да надделее , с цел да стартира логичен разговор.

В петък външните министри на страните членки на Европейски Съюз ще проведат изключителна среща за разискване на обстановката сред Гърция и Турция. Те също по този начин ще обсъдят Ливан и Беларус.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще лети до Израел в четвъртък за диалози. Министърът също ще разиска проблема с американския държавен секретар Майк Помпео във Виена в петък.
 Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията
Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Поводът - обучение на Турция в Егейско море с бойни боеприпаси

Турция желае с разговор да позволи разногласието с Гърция за изследването на газови и петролни залежи в Източното Средиземноморие, разгласи по-рано през днешния ден турският боен министър Хулуси Акар.

Турция и Гърция, съдружници в НАТО, имат териториални искания към богати на енергийни запаси региони в Източното Средиземноморие. Напрежението сред двете страни ескалира, откогато Анкара стартира интервенции за изследване в акваторията в понеделник.

Атина предизвести, че турският проучвателен транспортен съд Oruc Reis оперира нелегално във води, които попадат в континенталния шелф на Гърция. Анкара отхвърля обвиняванията. Корабът за изследвания е придружаван от турски бойни кораби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР