Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви задействане на административни процедури

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви задействане на административни процедури
Коментари Харесай

Мицотакис започва приватизация

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис разгласи задействане на административни процедури за осъществяване на приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания " Грийк петролиъм " (Greek Petroleum) и каузи от интернационално летище в Атина, който е благосъстоятелност на страната, съобщи ТАСС.

Премиерът съобщи това в програмната си тирада на 84-ия интернационален панаир в Солун. По думите му ще бъдат деблокирани вложения, които от дълго време се бавят поради администрация и безразличието на политиците. За новото гръцко държавно управление е било въпрос на единствено няколко дни да стартира процедура за продажба на 30-процентовия дял от атинското летище, който принадлежи на страната, сподели Мицотакис.

Започнат е и развой на промяна в Държавната енергийна корпорация (DEI), която е обременена с големи задължения, добави той.

Освен това министър председателят разгласи и проекти за понижаване на налозите за жителите и фирмите. Ставката на подоходния налог за приходите на семейства до 10 000 евро годишно се понижава от 22 до 9 %, като се резервира досегашното равнище на необлагаем данъчен най-малко.

Данъкът върху облагата на фирмите се намалява от 28 на 24%, а върху дивидентите - от 10% до 5 на 100. Данъкът за новите селскостопански предприятия ще бъде едвам 10 %, като в Народното събрание допустимо най-скоро ще бъде импортиран нов закон за селскостопанските кооперативи, акцентира министър председателят.

По думите му за три години се анулира заплащането на Данък добавена стойност за изграждане на нови здания, като се планува понижение с 40% от цената на ремонта или модернизацията на зданията.

През 2020 година за всяко новородено дете ще се заплаща дотация от 2000 евро като се изключи фамилиите, които попадат в категорията с доста високи приходи. Детските артикули, каските за мотористи и детските столчета ще се таксуват с по-ниска ставка на Данък добавена стойност от 13 %.

Мицотакис е уверен, че държавното управление му ще реализира примитивен бюджетен остатък от 3,5% от Брутният вътрешен продукт през тази и идната година, както е контрактувано с задграничните кредитори. Премиерът таи очаквания, че кредиторите ще се съгласят остатъкът да бъде понижен до към 2% през 2021 година, откакто Атина завоюва доверието им със прецизно осъществяване на промените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР