Премиерът на Австралия Антъни Албанезе се срещна вчера с китайския

...
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе се срещна вчера с китайския
Коментари Харесай

При визитата си в Пекин Антъни Албанезе призова за свободна и безпрепятствена търговия между Австралия и Китай

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе се срещна през вчерашния ден с китайския министър председател Ли Цян в Пекин, ден откакто се срещна столицата на азиатската държава  с китайския президент Си Цзинпин, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По време на срещата си с Ли австралийският посетител прикани: За цялостно обновяване на свободната и безпрепятствена търговия с Китай.

" Китай е подготвен да осъществя устойчиво и стабилно разгръщане на всеобхватното стратегическо партньорство с Австралия ", съобщи китайският министър председател Ли Цян.

Албанезе е в Китай на първото посещаване на австралийски премиер  от седем години насам, откакто дипломатически спор постави завършек на срещите на водачите, които се организират един път годишно.

Президентът Си Цзинпин съобщи в понеделник, че постоянните връзки сред Китай и Австралия служат на ползите и на двете страни и че Пекин и Канбера би трябвало да разширят съдействието си, с което изпрати явен сигнал, че Китай е подготвен да преодолее неотдавнашното напрежение.

Китай анулира комерсиалните блокади върху множеството австралийски експортни артикули, които бяха наложени през 2020 година в резултат на апела на Австралия за интернационално следствие на произхода на КОВИД-19. От своя страна Канбера гледаше с съмнение към Пекин заради съмнения за китайска интервенция в австралийската политика.

Албанезе съобщи, че с Ли  ще обсъдят " цялостното обновяване на свободната и безпрепятствена търговия сред нашите две страни ", както и " методите за оформяне на кротичък, постоянен и проспериращ районен и международен ред ".

Различията сред двете страни са и заради възходящите връзки на Пекин в региона на сигурността с тихоокеанските островни страни. Партньорството на Австралия в границите на групата КУАД със Съединени американски щати, Индия и Япония в Индо-тихоокеанския район също тормози Китай.

В понеделник водачът на Китай предизвести по време на срещата си с Албанезе против " блоковата политика ".

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР