Премиерът Кирил Петков ще се срещне с американския министър по

...
Премиерът Кирил Петков ще се срещне с американския министър по
Коментари Харесай

Премиерът се среща с шефа на Пентагона

Премиерът Кирил Петков ще се срещне с американския министър по защитата Лойд Остин през днешния ден в Министерският съвет, осведоми БНР. Очаква се по време на диалога им да бъдат разисквани тематики от интерес и за двете страни.

Разговорите ще се проведат на фона на въпросите в обществото дали Съединени американски щати желаят от нашата страна изпращане на ракети С-300 за Украйна. Премиерът Петков отхвърли това да се случи.

" Никакво, нито Противовъздушна отбрана, нито някакви специфични ракети, нищо, всичките тези неща, които ги чета от заран до вечер по ФБ, за мен са безусловно подправени вести. Опитват се да насаждат боязън в хората. България няма да върви във военни дейности с Украйна, само че ще я поддържа мощно ".

Евентуалното решение за военна поддръжка за Украйна би минало през Народното събрание, сподели Петков.

" Ние не сме в НАТО ние сме НАТО ", добави той.

Министърът на финансите Асен Василев също удостовери, че на този стадий никой не е желал от България военна помощ за Украйна.

" Държавата не може да даде един гвоздей без автограф на министерство на финансите. Не е постъпвало такова искане ".

Президентът и висш главнокомандващ Румен Радев съобщи, че би трябвало да бъдем солидарни с украинския народ. Решение за даването на военна техника обаче крие риск:

" Защото цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците. Виждате, че към този момент на територията на прилежащи страни падат дронове със заряд в тях. Ние не би трябвало да позволяваме това да се случи на територията на нашата страна "

Въпросът за възможна военна поддръжка за Украйна раздели партиите в ръководещата коалиция.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова:

" Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение и няма да го подкрепим. Това е директно замесване на България във войната ".

България има директен и насъщ интерес Украйна да успее да се отбрани, съобщи Христо Иванов, съпредседател на Демократична България:

" Ние ще подкрепим в това число изпращане на оръжие ".

След срещата българският министър председател и секретарят на защитата на Съединени американски щати ще създадат изказване за медиит, добавя БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР