Премиерът Кирил Петков проведе среща с европейския комисар по съседство

...
Премиерът Кирил Петков проведе среща с европейския комисар по съседство
Коментари Харесай

Петков прие еврокомисар. Какво му обеща за Северна Македония?

Премиерът Кирил Петков организира среща с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата разискаха последните развития в разговора сред България и Република Северна Македония. Министър-председателят удостовери желанието си за намиране на взаимно задоволително решение на отворените политически въпроси, отчитащо сензитивните за България тематики.

Петков означи, че активизирането на секторното съдействие сред двете страни способства за построяването на взаимно доверие и съгласие.

Винаги ще се веселя да пристигам в София, толкоз постоянно, колкото е належащо, с цел да може да се стигне до решение юни месец тази година, сподели по-рано през днешния ден Вархеи по тематиката за българското несъгласие за РСМ. Това бе разтълкувано като внимателен напън към България за задействане на въпроса.

Войната ни демонстрира, че нямаме време за губене. Не единствено време нямаме, само че нямаме интерес да губим повече време, съобщи еврокомисарят на форума " Европейски Съюз среща Балканите ", на който политици и специалисти обсъждаха стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Евросъюза.

Еврокомисарят сложи въпроса по кое време ще се организира първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания.

Не мога да скрия обстоятелството, че съм извънредно отчаян, че към момента е на дневен ред и се разисква този въпрос. Мислехме, че преди две години сме го разрешили, само че в този момент се оказва, че още веднъж въпросът е на дневен ред, разяснява Оливер Вархеи. Ако имате пълномощия и не ги употребявате, другите ще помислят, че това значи оттегляне от пълномощията, уточни той. Ето за какво, съгласно него, всички страни членки би трябвало да имат вяра в силата на процеса на разширение да води до преобразувания.

Според еврокомисаря процесът за разширение на Европейски Съюз е придобил прекомерно национални измерения. Оливер Вархеи подсети, че съюзът е извел в центъра, като главен аршин за участие, върховенството на закона.

" Ако тук няма прогрес, на никое място няма да има прогрес ", съобщи еврокомисарят. Той сподели, че Европа би трябвало да работи дружно за предотвратяването на експлоадирането на спорове на Балканите. Това би трябвало да е номер едно приоритет, тъй като цяла Европа би била наранена при възможен спор ", уточни Вархеи.

Коментар по въпроса в известието на пресслужбата на Кирил Петков няма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР