Премиерът Кирил Петков проговори по най-щекотливия въпрос в управляващата коалиция

...
Премиерът Кирил Петков проговори по най-щекотливия въпрос в управляващата коалиция
Коментари Харесай

Кирил Петков с разкритие. Напуска ли Нинова властта

Премиерът Кирил Петков проговори по най-щекотливия въпрос в ръководещата коалиция - ще напусне ли Корнелия Нинова властта, в случай че идната сряда Народното събрание одобри решение за оказване на военна помощ на Украйна. И през днешния ден Нинова разгласи, че и един патрон за замине за Киев, тя излиза от кабинета.

" Това, което ясно беше изразено, че идната седмица ще има решение на Народно събрание. Политическа партия ще гласоподава за даване на военно-техничка помощ в Украйна. Президентът Зеленски изиска доста характерна военно-техническа помощ – да ремонтираме техните военни машини в българските фабрики. Така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на Народно събрание ", съобщи Петков на брифинг с румънския си сътрудник Николае Чука и еврокомисарят по превоза Адина Валян в Букурещ.

А госпожа Нинова като съдружен сътрудник имам вяра, че няма да напусне обединението. До този миг макар другите отзиви по разнообразни въпроси – обединението продължава да работи и да дава положителни резултати, сподели още Кирил Петков.

" Имаме газова рецесия, война в Украйна и европейски старания за превъзмогване на допустима продоволствена рецесия. Ето по тази причина е значимо България и Румъния да не са единствено положителни съседи, само че и положителни сътрудници ", сподели още Петков.

По думите му това демонстрира усилената работа, която с румънските сътрудници имат като предизвикателство.

Според него има инфраструктура, която не до момента не е усъвършенствана изцяло – тръбата, която докарва газ през Румъния и България към Турция.

" Сега може да работи в противоположната посока. Да купуваме дружно полутечен газ е огромна опция, тъй като ценовите равнища ще са разнообразни, в случай че купуваме дружно ", добави той.

" Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са значими цели за нас ", съобщи още министър председателят.

Кирил Петков съобщи, че още идната седмица почва работната група, която ще работи по инфраструктурните планове, посредством които река Дунав да бъде плавателна от самото начало на годината.

" Както и концепцията за един мост до Русе, и още 4 спомагателни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че в допълнение осъзнахме, че дружно можем доста по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната рецесия ", сподели още министър-председателят. И заяви, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР