Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета

...
Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета
Коментари Харесай

Борисов разпореди на кмета на Царево да изчака за строежи в Силистар

Премиерът и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не извършва решението на Общински съвет - Царево по проблема " Силистар ". Информацията за това решение дойде от пресцентъра на ГЕРБ в петък вечерта.

Според известието, решението на Общинския съвет не трябва да се извършва от кмета на Царево до: " цялостното увещание на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет - Царево ".

 За проблеми в новия Устройствен проект на Царево предизвестяват еколози
За проблеми в новия Устройствен проект на Царево предизвестяват еколози

Предвижда се строителство върху част от дюните на плажа

По-рано от коалиция " За да остане природа в България " сигнализираха, че на изключително съвещание на общинския съвет на Царево в петък, 24 август, се преглежда проект за застрояване на Природен парк " Странджа " край плажа Силистар и на границата на едноименната предпазена околност.

Докладната за позволение за разработване на план на Подробен организационен проект в този регион е импортирана от кмета на Царево - Георги Лапчев .

 Устройственият проект на Царево позволява градеж върху дюни съгласно деятели
Устройственият проект на Царево позволява градеж върху дюни съгласно деятели

Докладът за устройствения проект на Царево е неизряден

Това е терен с повърхност 22 декара. На същото място преди години е имало постройки на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Силистар е предпазена околност (ЗМ) с къмпинг в община Царево, област Бургас . Попада на територията на естествен парк " Странджа ", а по този начин също и в едноименните предпазени зони " Странджа " за запазване на дивите птици и естествените местообитания.
Защитена зона " Странджа ", включваща и Защитена околност " Силистар " е част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Според териториално-устройствения проект (ТУП) на Община Царево от 1998 парцелът не е бил плануван за застрояване. Застрояване на този терен не се планува и съгласно Общия организационен проект от 2008 година Общият организационен проект от 2008 г е замразен , тъй като се изчаква актуализацията му по отношение на българското и европейско законодателство.

 Проверките на къмпингите ще продължат, безапелационен кметът на Царево
Проверките на къмпингите ще продължат, безапелационен кметът на Царево

Полицията желае от къмпингуващите да заплащат такса боклук

От екокоалицията приканиха министъра на околната среда и водите Нено Димов и основния прокурор Сотир Цацаров да бъде спазено българското и европейско законодателство. Според природозащитниците цялата скица е противозаконна.

Теренът се намира в две предпазени зони от Натура 2000, осведоми Тома Белев от Коалицията " За да остане природа в България ".

Природозащитниците напомнят случая " Златна перла " с построения нелегално ваканционен комплекс в Природен парк " Странджа " и община Царево , в който парцели бяха закупили даже английски и други задгранични жители. След няколкогодишно оборване и решения на съда комплексът беше опустошен.

Докладната бележка на кмета на Царево Лапчев беше призната през днешния ден по време на сесия на Общинския съвет в Царево.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР