Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за

...
Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за
Коментари Харесай

Борисов ще подкрепи Кьовеши за главен прокурор на ЕС, според Нинова е късно

Премиерът Бойко Борисов ще поддържа румънския претендент Лаура Кьовеши за поста европейски основен прокурор. Това заяви БиТиВи, базирайки се на държавната пресслужба. При първото гласоподаване на нейната кандидатура българският дипломат в Европейски Съюз е дал своя вот " срещу ".

Пред " 24 часа " министър председателят удостоверява, че Кьовеши има поддръжка за поста, само че " при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се приказва авансово ". Изданието написа още, че България е изчаквала общо решение на ЕНП какъв да е любимецът на десните за поста и поради това не е обявявала гласно своя любимец.

" Късно ви е за промяна на позицията за Кьовеши, господин министър председател ". Това написа в обществената мережа Facebook водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка позицията на премиера.

" Страх лозе пази, само че е късно за пазача. Борисов оповестил, че ще поддържа госпожа Кьовеши за основен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в Народното събрание - ще я поддържа ли. Не пристигна да ми отговори, тъй като не било от неговата подготвеност. Чудя се да се дръзвам ли, да рева ли? ", разяснява в обявата Нинова.

" Когато имаше двама претенденти, Борисов не поддържаше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен претендент - тича пред вятъра. Късно ви е за промяна на позицията, господин министър председател. Време ви е за терзания " счита още тя.

Нинова сподели, че е подкрепяла кандидатурата на Кьовеши и преди, и в този момент, въпреки че поради това е срещнала доста рецензия " и от свои, и от други ".

" Продължавам да мисля, че тя може да бъде притежател на правдивост за европейските жители. Желая й триумф! ", написа Корнелия Нинова.

Преди няколко дни се разбра, че Франция също ще застане зад кандидатурата на Кьовеши. Ходът пристигна, откакто президентът Еманюел Макрон завоюва доста от договарянията за разпределянето на висшите постове в Европейски Съюз - отпред на Европейската централна банка застава сънародничката му Кристин Лагард, а на Европейския съвет - либералът Шарл Мишел. Системата на " водещия претендент " за ръководител на Еврокомисията се провали и отпред на Европейски Съюз към този момент е германката Урсула фон дер Лайен, за която се приказва, че е препоръчана точно от него.

Европейската прокуратура ще има пълномощия да проверява и преследва по углавен ред закононарушенията срещу бюджета на Европейски Съюз, да вземем за пример измами, корупция или трансгранични измами с Данък добавена стойност. Тя ще работи на територията на 22 страни членки на Европейски Съюз, които поддържаха концепцията за основаването ѝ, измежду които и България. Целта на новата институцуия е възстановяване на следствията на измами с европейски средства.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши отпред на Националната дирекция за битка с корупцията неоправдателните присъди за корупция по високите етажи на властта внезапно се усилиха, което й завоюва похвали от Европейски Съюз, от групи на гражданското общество и частни вложители.

Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското държавно управление, което председателстваше Съвета на Европейски Съюз през първата половина от годината, интензивно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, по този начин и посредством правосъдни обвинявания и разпити за антикорупционната ѝ активност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР