Премиерът Бойко Борисов ще бъде в Кърджали на 12 септември,

...
Премиерът Бойко Борисов ще бъде в Кърджали на 12 септември,
Коментари Харесай

Бойко Борисов открива манастир в Кърджали

Премиерът Бойко Борисов ще бъде в Кърджали на 12 септември, пишат 24rodopi.com. Той ще бъде посетител на града за водосвета и освещаването на новоизградените постройки на средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча ".

Разположен е на десния бряг на река Арда в града е бил част от феодален епископски комплекс „ Св. Йоан Продром”. Руините на манастира са открити още през 30-те години на предишния век от локални фенове на историческото минало, само че ползата нараства през 60-те години, когато булдозер разрива артефакти.

Цялостното археологическо изследване е направено през 80-те години, а първичната реституция протича от 1998 до 2000 година, водена от професор Николай Овчаров. В самото началото на нашия век е възобновена и осветена църквата на манастира.

За датировката на манастира и първичното му създаване съществуват разногласия. Най-ранният интервал, към който се отнася построяването на светата обител, е VI – VII век, само че за по-вероятен се смята интервалът от втората половина на VIII до X век.

Последователно през годините са строени няколко църкви в типично византийски жанр под Цариградско въздействие.

През X – XI век манастирът се трансформира в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. При разкопките са открити пет зидани гробници, четири от които на висши духовници, а за петата се допуска, че е на всемирски благородник.

В една от гробниците, която е била затворена херметически, са открити мощи на върховен християнски свещеник от края на XII – началото на XIII век.

Открит е изцяло непокътнат епатрахил, тъкан със злато и църковни мощи, зашити в платнен кръст.

Това е единствената находка от сходен жанр в България, а разкритието удостоверява мнението, че манастирът е имал значим статут в Източните Родопи и е бил средище на една от огромните средновековни епархии – Ахридос, по думите на професор Овчаров.

Манастирът е бил високомерен и срутен през първата половина на XIII век като за евентуална година на разрушението му се сочи 1204г., когато кръстоносците завладяват тези земи. По-късно цар Калоян разрушава латинската войска и се допуска, че манастирът е възобновен. Век и половина по-късно е дефинитивно опустошен
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР