Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи ...

Премиерът Борисов се срещна с външния министър на Германия Хайко Маас.


Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас, съобщи правителствената пресслужба. В Министерския съвет двамата обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз.


В хода на разговора беше отбелязано доброто двустранно сътрудничество в редица области. Освен интензивния политически диалог между България и Германия, беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите.

През 2018 г. стокообменът между страните е 8,153 млрд. евро, което е с 11.8 % повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро.

По време на срещата Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

В по време на разговора бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между Борисов и Маас.

Фокус на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.
 Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София
Самолетът на германския външен министър Хайко Маас, който пристига на официално посещение в България, е отлетял за София с един час закъснение

Източник: bnt.bg