Премиерът Бойко Борисов разкритикува управителя на здравната каса Камен Плочев,

...
Премиерът Бойко Борисов разкритикува управителя на здравната каса Камен Плочев,
Коментари Харесай

Борисов критикува шефа на НЗОК, чиято оставка поиска здравият министър

Премиерът Бойко Борисов разкритикува шефа на здравната каса Камен Плочев, чиято оставка изиска здравния министър Кирил Ананиев, индиректно показвайки, че поддържа това искане.

„ Не може да вкарваш актуализация на бюджета на Здравната каса, и то за 200 млн., без преди този момент да си минал през министъра си, държавното управление си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари месец “, сподели Борисов пред публицисти в Мюнхен, съобщи БГНЕС.

„ Милиарди, милиарди левове сме обезпечили за опазването на здравето в България и то години наред и все някак си в един миг Здравната каса излиза и има дупка… Не може единствено да осигуряваме опция някой да краде повече “, сподели Борисов и добави, че службите работят.

На въпрос дали поддържа настояването на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: Всеки министър би трябвало да си довежда екип и да може да работи с тези хора. Той сподели, че Плочев е доведен от предходния министър на поста Николай Петров.

Здравният министър Кирил Ананиевпоиска оставката на шефа на НЗОК поради писмо, изпратено до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета без да увевоми Надзорния съвет на касата и министъра, коет оспоред него е нарушене на процедурата.

Проф. Плочев желае актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лева поради отговорности към здравни каси отвън страната от 271 млн. лева

НЗОК през вчерашния ден популяризира известие,  в което се споделя, че министърът на опазването на здравето няма пълномощия да желае оставка на шеф на здравната каса. В него се показва, че с голям брой писма от 2015 година, последното от които на 2 фувреяри тази годинаНЗОК е уведомявала неведнъж министерството на опазването на здравето за отговорностите на България към други държави-членки на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат погасени според разпоредбите в съюза. В писмото се показва, че общите такива обвързване на НЗОК са към 271, 4 млн., просрочените към края на януари съвсем 133,6 млн. лева, а неприключените отговорности, за които до края на 2018 година изтичат 18-месечните периоди за заплащане ще са в размер на 207,4 млн. лева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР