Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на

...
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на
Коментари Харесай

Борисов и Помпейо обсъдиха по телефона отбраната, енергетиката и сигурността


Премиерът Бойко Борисов организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, оповестиха от държавната пресслужба.

Те са разискали стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, което и съгласно двамата е чудесно.

Държавният секретар на Съединени американски щати е поздравил премиера Борисов за модернизацията, която държавното управление осъществя в областта на защитата и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разноските от Брутният вътрешен продукт да се отделят за този бранш.

Според Майк Помпейо българският министър-председател би могъл да окуражи сътрудниците си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на Съединени американски щати е изтъкнал също по този начин изгодата от взаимните учения, които се правят в България.

Майк Помпейо поздравил министър-председателя Борисов и за сериозната работа във връзка с диверсификацията в енергийната сфера.

"Ние строим газови автомагистрали, по които да тече газ от разнообразни източници и сътворяваме по-конкурентна среда ", е изтъкнал министър председателят Бойко Борисов.

Той е срещнал държавния секретар на Съединени американски щати с стадия на създаване на интерконектора с Гърция. Борисов показал още, че страната ни към този момент е получила първите доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати през месец юни.

По отношение на АЕЦ "Белене " министър председателят отбелязал, че за реализацията на плана държим да има необятно интернационално присъединяване.

По време на диалога са били разисквани положителните резултати от съдействието по линия на сигурността, битката против контрабандата и трафика на хора.

Помпейо е благодарил за напъните на България по всички тези тематики, а министър-председателят Борисов декларирал, че за страната ни е значимо да следва своите евроатлантически полезности.

Борисов и Помпейо са разискали също по този начин и положителните оценки за бизнес климата, които бяха дадени по време на годишната среща на министър-председателя с Американската комерсиална камара и посолството на Съединени американски щати в България при започване на актуалната седмица. Премиерът Борисов е изразил вяра, че положителното съдействието на страната ни с американските компании ще продължи отсега нататък и ще се уголемява.

Министър-председателят Борисов и държавният секретар на Съединени американски щати са обменили отзиви за Балканите и развиването на района.

По отношение на Република Северна Македония Помпейо е подчертал върху приноса на премиера Борисов за развиването по пътя към участие в НАТО и Европейски Съюз, до което е достигнала все още тази страна.

В рамките на диалога министър председателят Борисов и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо са обменили отзиви и във връзка с процесите, които текат в Сирия, като българският министър-председател изразил паника по отношение на обстановката в тази страна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР