Премиерът Бойко Борисов пристига в Скопие в деня, когато страната

...
Премиерът Бойко Борисов пристига в Скопие в деня, когато страната
Коментари Харесай

Борисов и Заев отбелязват в Скопие 75 г. от депортацията на македонските евреи

Премиерът Бойко Борисов идва в Скопие в деня, когато страната отбелязва 75 години от депортацията на македонските евреи през 1943 година

По стратегия дружно с македонския си сътрудник Зоран Заев Борисов ще сервира венец на паметника на починалите евреи. В рамките на визитата са планувани двустранни диалози сред двамата министър-председатели, на които с изключение на настоящи двустранни тематики съгласно македонски медии се чака те да обсъдят и разногласието с Гърция за името на Македония.

Македонските историци от години дефинират България като " окупатор " по време на Втората международна война и я упрекват, че не е спряла депортацията на 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония в нацистките лагери на гибелта, въпреки че това се е случило с близо 48 000 души на българска територия. Отговорът от София е, че евреите в ръководените от България територии не са имали български паспорти.

Според източници на " Клуб Z " се чака Борисов да сервира извинения за това, че България е предала евреите от Беломорието и Вардарска Македония. Ако това се удостовери, жестът на Борисов идва на фона на отстъпки, загатнати от Заев, в отношението към България в македонската просвета и учебници - да вземем за пример съгласно него за Третото българско царство може да не написа " български фашистки окупатор ", а единствено " фашистки окупатор ".

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост, се показва в известието от " Дондуков " 1.

Близкото до някогашните ръководещи от ВМРО-ДПМНЕ издание " Вечер " означи, че преди срещата си със Заев Борисов се е видял с водача на партията Християн Мицковски в София по време на среща на водачите от фамилията на Европейската национална партия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4701)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР