Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни законодателни поправки, които да гарантират,

...
Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни законодателни поправки, които да гарантират,
Коментари Харесай

Горанов: Има политически консенсус България да бъде приета в еврозоната

Премиерът Бойко Борисов изиска спомагателни законодателни ремонти, които да подсигуряват, че курсът на лв. към евро няма да бъде променян до приемане на европейската валута у нас. Или в случай че това се случи, да е единствено с нотификация на Народното събрание. Финансовият министър Владислав Горанов увери, че има политически консенсус, че България би трябвало да бъде призната в еврозоната.

Министър-председателят изясни, че самият той няма подозрения по отношение на това, че курсът ще бъде променян, само че желае хората да са спокойни, с цел да няма политически спекулации. Така в допълнение смяната на курса ще бъде обезпечена и от Народното събрание.
Бойко Борисов - министър-председател: Вземете едно решение най-после, питайте и ЕЦБ за всички страхове, които се пробват от опозицията да насаждат де е належащо ратификация от българският парламент, с цел да не кажат, че двама души Горанов и Радев - шефът на Българска народна банка, единствено биха могли да взимат сходно решение.
По думите на Борисов точно влизането в еврозоната е това, което ще подсигурява на България, че тя ще стане още по-важна част от Европа.

По-късно през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов и шефът на Българската национална банка Димитър Радев показаха на председателски съвет в Народното събрание напредъка на България по влизане в чакалнята на еврозоната.
Владислав Горанов - министър на финансите: Запознахме сътрудниците от всички парламентарно показани партии за графика и степента на напредъка и получихме за първи път удостоверение от всички парламентарно показани партии, че присъединението на България към еврозоната има политически консенсус. Имаме поддръжка и единодушие, че България би трябвало да се причисли към еврото с курс 1,95583, т.е. настоящият.
Утре се чака бюджетната комисия към Народното събрание да прегледа на второ четене промени във валутния закон, които са нужни за влизането на България във валутния механизъм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР