Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция, но този път

...
Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция, но този път
Коментари Харесай

Борисов даде срок за газовата връзка с Гърция, обикаля Кържалийско с Караянчева

Премиерът Бойко Борисов още веднъж е на ревизия, само че този път на трасето, където се построява газовата ни връзка с Гърция. Заедно с него са енергийният министър Теменужка Петкова,както и шефката на Народно събрание Цвета Караянчева, защото точно в Кърджалийско тръбата влиза на на наша територия.

 Управляващите отново скриха Борисов и Фандъкова от Народното събрание Управляващите отново скриха Борисов и Фандъкова от Народното събрание
От ГЕРБ още веднъж не разрешиха чуване на премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което да рапортуват в Народното събрание...
Премиерът разясни, че газовата автомагистрала с Гърция е най - геостратегическият план, който вършим, защото давал опция газта да се движи както юг - север, по този начин и изток - запад. Той бил от стратегическа значителност за целия район, както и за хранилището ни в Чирен, което ще се уголемява, с цел да може втечнения газ от Александруполис да стига до него.
" България е прелестна страна ", сподели Борисов, само че посочи, че тръбопроводът минава през планини, реки и язовири, както и под инфраструктура и пътища.
Поясни, че реализирането се забавило поради пандемията и тъй като в прилежаща Гърция били под цялостен локдаун и имало много ограничавания. Иначе по проект е трябвало да бъде подготвен още април. " През това ние строихме и желая оптимално бързо да увеличим интензитета ", разясни Борисов.
" Ще питаме Европейска комисия и от Европейска инвестиционна банка да ускорим заплащанията. Тази година газопровода би трябвало да стане ", сподели още министър председателят. Премиерът увери, че към този момент има написан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов доложи, че ведомството финансира плана с 29 млн. лева
Изпълнителите на собствен ред разясниха, че работят по заварките и то без значение от времето. " Времето към този момент ще е хубаво, по този начин сме го поръчали. Така че и автомагистралите и тръбопроводите да вървят с цялостна обороти ", сподели министър председателят.
 Ще получим ли 17 млн. лева неустойки за забавата на интерконектора, питат от АБВ Ще получим ли 17 млн. лева неустойки за забавата на интерконектора, питат от АБВ
" Ако не получим 17-те милиона лв. неустойки за забавянето на интерконектора с Гърция, въпросът е какъв подкуп е взел Борисов, тъй като н...
Заяви още, че на пръв взор трасето от Александруполис до Димитровград наподобява елементарно,но пристигнали на гръцката граница, с цел да се види по какъв начин терена е кръстосан. " Пандемията е нещо, което не може да се планува ", сподели той и добави, че с цел да дойдат служащи през границата би трябвало да минат през карантина. Поясни, че в Гърция също се имунизира интензивно и се надява повече да няма спънки. Осигурили са всички условия за служащите, като даже и български такива, като това щяло да бъде добре и за стопанската система в района.
Борисов даде да се разбере, че от газовата връзка с Гърция ни зависи и диверсификацията и хранилището в Чирен.101 км към този момент са заварените тръби, рапортува пък енергийният министър Теменужка Петкова. А настрана са положени над 128 тръби на трасето, 166 км е разчистена полосата. От гръцка страна се работи от юг на север.
Борисов разясни, че се надява през март с премиера Мицотакис да дойдат още веднъж и да видят готово трасе. По думите му този план бил значим, тъй като газ по него щял да тече чак до Полша, тъй като по този начин се осигурявала 100 % диверсификация, с разнообразни снабдители - дали американски полутечен газ, катарски или израелски.
Газта щяла да стига до терминала в Александруполис, от там до хранилището до Чирен, откъдето пък на собствен ред може да потегля за Сърбия, Северна Македония, Румъния. Целият района може да се диверсифицира, увери министър председателят. Поръча на Цвета Караянчева да създадат акция и по този начин Кърджали да се газифицира също както Стара Загора и Димитровград. Борисов се обърна към изпълнителите като разясни, че имат подпомагане от енергийното ведомство. От там ще получат околните дни 55 млн.
Премиерът разясни, че сме имали отрицателен опит с връзката с Румъния, където водите на Дунав го натиснали и се наложили да го вършат отново. Повод пък се оказа фактът, че част от тръбата по газовата връзка с Гърция минава под язовир Студен бунар. Попита дали поставят и оптичен кабел, както и под тръбите на " Балкански поток ".
 Борисов инспектира газопровод, а bTV позволи безразсъден гаф (ВИДЕО и СНИМКИ) Борисов инспектира газопровод, а bTV позволи безразсъден гаф (ВИДЕО и СНИМКИ)
„ На 1 януари идната година в България ще влезе азерски газ. Така ще реализираме цялостна диверсификация на енергийните доставчици&...
Борисов съобщи, че се търси метод да се откри най-скоростния метод и се надява тази година тръбата да са подземен и да тече газ. Това е 100 % диверсификация, сподели Борисов и разясни, че този напън е за положително за целия район. Поясни, че това е най-важният план на самодейността " Три морета ".
След като ревизираха по какъв начин върви градежа на връзката с Гърция, Борисов и Караянчева продължиха с обиколка в Кърджалийско и по-специално покрай мост в село Птичар, за чийто ремонт кабинетът е отпуснал пари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР