Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че

...
Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че
Коментари Харесай

България може да вземе заеми, за да се справи с пандемията, но те трябва да се връщат и засега се въздържа, посочи Борисов

Премиерът Бойко Борисов разгласи на брифинг в Министерския съвет, че е направил питане към Министерството на защитата дали може курсанти във висшите военни учебни заведения да бъдат включени в охраняването на спазването на ограниченията по изключителното състояние, свързани с разпространяването на Covid-19 в България. По думите му те ще бъдат употребявани за подкрепяне на активността на КПП-ата.

"Възложил съм на всички, които са работили с ковид, да няма нито един пропуснат човек, по отношение на спомагателното заплащане от 1000 лева, което би трябвало да се изплати ", сподели министър председателят. "Ако има пропуснат човек за парите, ще има санкции ", закани се министър председателят. Паралелно с това е предоставено на Пожарната да сътвори щаб от доброволци – към този момент има към 3000 души, най-вече в противопожарната защита. На доста места има телефони за подкрепяне на нуждаещите се.

Премиерът уточни, България може да вземе заеми, с цел да се оправи с пандемията, само че те би трябвало да се връщат и към този момент се въздържа. "Нашата съществена грижа - с изключение на за медиците и младите - е за пенсионерите ", сподели Борисов.

"Нашата грижа би трябвало да е за всички ", сподели още министър-председателят и уточни, че в Съединени американски щати плануваните ограничения са за за 2 месеца. Той добави, че съществена грижа е обезпечаването на така наречен зелени коридори, защото по този начин се обезпечава работата на стопанската система.

"Моят другар Борис Джонсън ми сподели, че не би трябвало да има карантина ", сподели министър председателят и разяснява, че това не е било положително решение. "Трябва да имаме общ европейски отговор на рецесията ", сподели още Бойко Борисов и акцентира, че след превъзмогването на епидемията ще трябват пари, за бъде възстнановена стопанската система.

„ Светът се чуди какъв брой ще продължи рецесията, има пари за три месеца”, сподели министър председателят Борисов, откакто осведоми, че се е срещал с шефа на МВФ.

Премиерът разяснява, че дружно с представители на кабинета през днешния ден в 16.00 ч. е водил към един час диалог с шефа на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Исках да се срещнем с ограниченията, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, в случай че има нещо в тази сфера. Към този миг България и вие сте го чули, се дава за образец за съответни, бързи и точни ограничения. Сега първият въпрос е какъв брой време ще продължи рецесията. Светът се готви и действително има пари за към три месеца. Ако стане 6 и в случай че стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим по какъв начин да разположим парите във времето”, уточни той.

"Сега главен въпрос е какъв брой ще продължи рецесията – светът има пари за към три месеца, а в случай че продължи повече, към този момент нямаме отговор по какъв начин да разположим парите във времето. Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е значимо да има пари за хората на първата линия. 81 страни са декларирали парична помощ, което е невиждано – най-вече са били 3-4 страни едновременно, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов. В нашите предприятия проблемите са у тези, които създават елементи за коли за Европа, защкото там производството е блокирано.

"Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо ", добави Борисов. Според него най-важно е след рецесията да запазим служащите, с цел да може предприятията да проработят незабавно след рецесията.

Борисов посъветва публицистите да ревизират какъв е размерът на спестяванията на хората в банките. Той посъветва младежите да оказват помощ на по-възрастните да си останат у дома, в случай че желаят да ги запазят.

Вицепремиерът Марияна Николова от своя страна заяви, че тристранният съвет е определил ограниченията за поддръжка на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили препоръчаните ограничения. Двете организации упорстват за промени в Закона за изключителното състояние, както се сътвори и обществен лист на всички компании, получили финансиране от страната.

"Приключи съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което държавното управление и обществените сътрудници разискаха обновения план на разпореждане на Министерски съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели, прекратили работа заради оповестеното изключително състояние. Работодателите и синдикалните организации, като се изключи АИКБ и КРИБ поддържаха оферти план на разпореждане на Министерски съвет ", изясни вицепремиерът Николова.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и обществената политика и на специалистите за направените промени и допълнения в плана на разпореждане, които в огромна степен отразяват предложенията на обществените сътрудници. Според КНСБ препоръчаната мярка за превъзмогване на безработицата и последствията от нея, е невиждана по своя темперамент като финансови параметри и обсег. КТ "Подкрепа " оферират във връзка с осигурителния приход за референтен да се вземе съответния месец на миналата година, т.е. да се съпоставя месец март на 2020 година с месец март на 2019 година, което беше възприето. Българска обществена камара приветства разширението на обсега на икономическите действия, само че упорства да бъде прецизиран текстът във връзка с референтния месец за осигурителния приход. Българска търговско-промишлена палата поддържа плана на разпореждане, само че упорства да бъде изработен разбор след първия месец от използването на ограниченията, с цел да се реши самата нужда от следващи стъпки. Съюзът за стопанска самодейност поддържа да бъде изработен мониторинг на действието на препоръчаните ограничения в едномесечен период след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет ", добави Марияна Николова.

По думите й АИКБ не поддържа плана на разпореждане и упорства за незабавни промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и предлага да се сътвори обществен указател на работодателите, които са получили обезщетения според плана на разпореждане. "КРИБ изрази частична поддръжка на текстовете от оферти план на разпореждане на Министерски съвет и поддържа настояването на АИКБ за промени в Закона за изключителното състояние. Работодателските и синдикалните организации подчертаха нуждата от продължаващ разговор сред държавното управление и обществените сътрудници за разискване на дълготрайни ограничения за икономическата част, които не попадат в обсега на оферти план на постановления. Дадени са период докрая на деня за правно-технически бележки и на следващия ден до обяд ще бъде направен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който надлежно ще бъде препоръчан от министъра на труда и обществената политика в понеделник за приемане от държавното управление ", посочи още вицепремиерът Николова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР