Премиерът Бойко Борисов изрази недоумение и изненада от решението на

...
Премиерът Бойко Борисов изрази недоумение и изненада от решението на
Коментари Харесай

Борисов скочи срещу ветото на президента

Премиерът Бойко Борисов изрази неразбиране и изненада от решението на президента Румен Радев да наложи отчасти несъгласие на Закона за изключителното състояние, като разкритикува президента, че се отнася популистки към ограниченията за битка с ковид, които държавното управление утвърждава и взема.

" Разбира се, президентът услужливо не помни да каже, че това е по предложение на Българска социалистическа партия - точките за спекулата. Когато се приемаше законът, госпожа Дариткова ми се обади и сподели, че Българска социалистическа партия желаят да излизат от залата, в случай че ме е излъгала тя, неистина и аз. Ако не, приемете техните оферти за спекулата и ние ги приехме, несъмнено, както всички до момента, те ни връщат, тъкмо тези оферти, във времето на зрелия социализъм, когато в плод и зеленчука на етажерките имаше домати и краставици, а цитрусите, примерно, се продаваха откъм гърба от магазинера. Това си беше далавера ", сподели още Борисов.

Борисов разяснява, че единствено за два дни президентът Радев е трансформирал изцяло мнението си.

" Искам всеки, които е експерт и лекар да си каже думата и за последващите ограничения, тъй като никой не може да ни каже каква ще е обстановката след пандемията.  Всички споделят, че ограниченията ни са най-навременни и най-точни. По наставление на Щаба, там където има скупчване на хора се популяризира бързо вируса, едно по едно ги затворихме тези места ", сподели той.

" Ако се пусне свободно пандемията, ще пристигна пикът, плато и ще спре, само че здравните системи няма да устоят. Когато натискаме безусловно разпространяването на вируса, ние си сътворяваме време, с цел да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите сътрудници, носим цялата отговорност ", безапелационен е Борисов.

„ Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи ”, съобщи Борисов. " До последния лев ще стискаме, с цел да не останат пенсионерите без пенсия ", сподели още министър председателят.

Премиерът изясни още, че единственото, за което вероятно ще се употребява армията, е да прави работата на служители на реда и пожарникари, ако техният състав краткотрайно намалее.

" Най-лесно е да отворим запасите на страната. Но никой не знае какъв брой дълго ще продължи рецесията. Нека като забележим за какъв брой време ще е тази гнусота – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите ", разясни Борисов.

Той разяснява и тематиката с медикаментите, за които се счита, че оказват помощ при лекуването на инфектирани с ковид. И бе безапелационен, че страната прави всичко допустимо да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, огромните ни фармацевтични компании имат подготвеност да стартират произвеждане.

" През рецесия се минава с ограничения, готовност и единение. Затова ме боли, когато сме разграничени ", сподели още министър-председателят.

" Днес бе основан медицински съвет от 5 експерти, които ще са ми като инспекция на това, което прави Щаба ", разгласи Бойко Борисов. Той акцентира, че Щабът е мозъкът, държавното управление извършва, а Съветът ще е мозъчният концерн.

Попитан дали ще удължат изключителното състояние, то той съобщи: не, в случай че не се постанова. По думите му през рецесия се минава единствено с ограничения, с ограничавания и с единение. " Трябва да бъдем брат за брата ", акцентира още той и добави, че в първите дни на войната постоянно е безпорядък, тъй като нещо ново се случва. " Системата е голяма и би трябвало да се преструктурира всяка една активност ", сподели той.

На въпрос дали страната се приготвя за международната криза, Борисов съобщи, че у нас има 250 непознати завода и в случай че те спрат работа - това ще е смут за нашата стопанска система. " Нашето ползване е малко и в случай че те закъсат, то това ще ни се отрази. Няма експерт или икономист, който да ни каже по кое време и какъв брой. Затова стискаме парите по този начин ", безапелационен бе Борисов.

" На първо място за мен е здравето на хората. После ще се измъкнем и ще се възстановим. Не желая да задлъжнява младото потомство ", отсече още той.

Премиерът бе безапелационен, че първата вест би трябвало да е какъв брой са излекуваните, а след това да се оповестява какъв брой са инфектираните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР