Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се
Коментари Харесай

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметове в Пазарджик на фона на митинги по отношение на чумата по свинете , оповестяват " 24 часа " , БНР и Българска национална телевизия.

Бойко Борисов и Танева беседват с недоволни кметове в Община Пазарджик по отношение на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на Община Пазарджик и още 44 обитаеми места в други общини на региона.

Кметовете са безапелационни, че след втори август, когато е крайният период, няма да позволен в селата си екипите за наложително очистване на прасетата, сподели кметът на село Юнаците Стоян Кузев.
 Още една индустриална плантация наранена от чума по свинете в област Силистра
Още една индустриална плантация наранена от чума по свинете в област Силистра

Новото огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е в индустриална плантация с 8 253 прасета в село Ветрен

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, с цел да стачкуват против заповедта за изтребване на домашните прасета от частните дворове.

Над 300 стопани, които излязоха на митинг в центъра на града , желаеха съответни задължения и периоди за погашение на компенсации за всяко домакинство, което умъртви непринудено домашното си прасе. Хората упорстват ветеринарните управляващи да кажат по какъв начин и по кое време африканската чума е влезнала на територията на страната и кой носи отговорност за това.
 За пари страната избрала загробването на свинете, уверен шефът на Шуменския екарисаж
За пари страната избрала загробването на свинете, уверен шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

Хората от площада обществено обявиха настояванията си в декларация. Те упорстват страната да даде гаранции за ликвидирането на епидемията . Протестиращите желаят здравите свине-майки и към този момент заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтаназията на животни да бъде отсрочена до 31 декември, а Министерството на земеделието да обезпечи средства за стерилизация и за лицензиране на стопанствата , които не са регистрирани.

Недоволство през днешния ден имаше и в Пловдивско.

По-рано през днешния ден Българска социалистическа партия настоя изпълнителната власт бързо да създаде механизъм за изкупуване на прасетата , отглеждани по модел " заден двор " на пазарна цена, с цел да се подкрепят притежателите и да спре общественото напрежение.

Свиневъди пък желаеха да се разгласи изключително състояние в цяла България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР