Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси
Коментари Харесай

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси Мария Бурич откриха монумент на Иван Вазов в Загреб.
Той е ситуиран в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин.
Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на България, като построяването и слагането на бюста е финансирано със средства от дарения.
Идеята е въодушевена от дългогодишното персонално другарство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач доктор Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица произведения на Иван Вазов, в това число "Под игото ", оповестен в гр. Крижевци през 1898 година
Бойко Борисов е в Загреб по покана на хърватския си сътрудник Андрей Пленкович.
"17 май ще остане в историята ", с тези думи мин.-председателят на Хърватия посрещна премиера Борисов.
Двамата разискаха напредъка по почналите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз планове, които ще доведат до доближаване на страните от Западните Балкани с останалите страни в Европа и посред им.
"Ако не подсигуряваме, че тематиката за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща ", съобщи Борисов.
По думите му би трябвало да се направи всичко допустимо да не се стигне още веднъж до спор като този в някогашна Югославия.
"Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания ", съобщи министър председателят.
Той уточни, че е разискал тематиката и с папа Франциск при аудиенцията си през вчерашния ден и е получил единодушието му да посети България, Румъния и при опция и друга страна от района с главната цел да изпрати обръщение за мир и съгласие.
"Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса ",
сподели Борисов. "Обединени можем да свършим доста работа ", уточни той, като акцентира, че дружно с сътрудника си Пленкович се поддържат при полемиките в Европейския съвет, както и по тематиките, които се отнасят до общи проблеми в района.
Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за проведената Среща на върха в София, която сложи тематиките за Западните Балкани след 15-годишна пауза. "Това беше обръщение към всички наши прилежащи страни да продължат с промените, а взаимно с тях и да построяваме съгласуваност - транспортна, цифрова инфраструктура ", разяснява хърватският министър председател.
Той означи чудесните политически и стопански връзки сред Хърватия и България и акцентира, че ще продължи взаимното съдействие за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.
Той даде образец в новия стадий в връзките сред България и Република Македония и описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни – отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.На конференция след срещата си с хърватския министър председател, по чиято покана е в Загреб, Борисов акцентира, че разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им.
След Хърватия обиколката на българския министър председател продължава в Украйна със срещи с президента и с премиера на страната.
Борисов пожела триумф на хърватския футболист от "Реал Мадрид " Лука Модрич по време на финала на Шампионската лига против тима на "Ливърпул ", който ще бъде довечера в украинската столица Киев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР