Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха

...
Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха
Коментари Харесай

Договорът с Македония е успех, но...

Премиерът Бойко Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев подписаха в Скопие Договор за добросъседство сред България и Македония, който би трябвало да приключи интервала на напрежение сред двете страни.

Още по тематиката
Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие дълго чакания Договор за другарство, добросъседство и съдействие

Договорът за добросъседство сред София и Скопие е първата стъпка към изваждането на Македония от тежката интернационална изолираност и връщането й на пътя към НАТО и Европейски Съюз
Договорът за добросъседство, другарство и съдействие,, е несъмнено добра вест. Това е документ, с който прилежащите страни дават обещание да вземат решение проблемите между тях дружно, като си приказват - нещо извънредно рядко на Балканите, още повече че се случи без надзора на някоя велика мощ и в интервал на все по-напрегнати връзки с други съседи. Той ще помогне на Македония по пътя й към НАТО и Европейски Съюз, а на България ще даде опция да развива по-стабилни стопански връзки със съседа си, вместо единствено да разменя обиди през рамо.

Причината да се случи този контракт обаче не е толкоз осъзната потребност, колкото историческото съвпадане на ползи, което стана в последните няколко месеца. От едната страна на границата избухна шарена гражданска война, която смъкна корумпираното ръководство на Никола Груевски. На новия министър председател, който се крепи на нежен баланс от сили, му трябват бързи и мощни ходове, които да го разграничат от Груевски и да го приближат към Европа. Сближаването с България беше явен и доста ловък ход на Заев.

От другата е новият кабинет на Бойко Борисов, който е заседнал в неспособност да се оправи с извора на проблеми - корупцията и разкапващата се система за ред и правораздаване, следва му европредседателство и незабавно му би трябвало нов мотив да се похвали с триумфи. Македония, тази остаряла българска фикция, е превъзходен мотив.

Както споделят йезуитите, задачата оправдава средствата, тъй че не би трябвало да има толкоз огромно значение за какво се стигна до контракта, колкото самият факт на подписването. Но с цел да бъде изпълнен със наличие този документ, е значимо освен да бъде подписан, а и да бъде последван от дейности. Икономическите вероятности пред едно по-близко съдействие са доста. Те желаят по-близки и трайни връзки. Споменатата в Скопие жп връзка със София да вземем за пример към момента даже няма обезпечено финансиране. Същото важи и за газовата. Време е интервалът на романтиката да свърши и да пристигна ерата на прагматизма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР