Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети пореден ден

...
Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети пореден ден
Коментари Харесай

Борисов: Грантовете да се намалят с 50 млрд. евро

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети следващ ден се организира съвещание на Европейския съвет, чиято цел е да се реализира съглашение по проекта за икономическо възобновяване след пандемията. Това, което се предлага и което и позицията на България, е намаляването на гарнтовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличение на заемите 50 милиарда евро., съобщи министър председателят Борисов. Новото съответствие е 450 милиарда евро грантове и 300 милиарда евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което занапред ще обсъждаме, посочи министър председателят. По-важно е, че административните разноски са 20%. Общо за интервала са 46 милиарда отстъпките за 7 години. Инструментът за еластичност за 25 милиарда, добави Борисов. Той напомни за защитната уговорка - спешната спирачка и акцентира, че България е от най-спестовните страни. 

Борисов призна, че договарянията за проекта за икономическо възобновяване след рецесията с ковид вървят доста мъчно. Разговорите не престават към този момент трети ден и към момента няма гаранция за реализиране на компромис сред евролидерите.

" Вярвайте ми, това са 27 сътрудници, всеки прави предложение и се бори за повече пари, а в действителност парите от бюджета са по-малко ", добави Борисов във връзка разгорещените разногласия.

450 милиарда евро грантове и 300 милиарда евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което занапред ще обсъждаме, изясни още той. И призна, че не знае дали ще се стигне до решение. По-рано това съобщи и немският канцлер Ангела Меркел.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР