Премиерът Бойко Борисов е отказал на германския канцлер Ангела Меркел

...
Премиерът Бойко Борисов е отказал на германския канцлер Ангела Меркел
Коментари Харесай

Бойко Борисов е отказал прием на бежанци

Премиерът Бойко Борисов е отказал на немския канцлер Ангела Меркел мигрантите, опитващи се да влязат в Германия, да бъдат връщани в местата, където са в началото регистрирани.

Меркел е постигнала съглашение с 14 страни за връщане на мигранти, които в бъдеще доближат границите на страната, в случай че първата им регистрация е в Гърция и Испания, предадоха международните организации. Това са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

" Нашето съглашение е доста добър сигнал за европейците, които губеха доверие в Европейския съюз ", съобщи чешкият министър председател Андрей Бабиш след среща с френския президент Еманюел Макрон и премиера на Словакия Петер Пелегрини в Елисейския замък. Според Макрон Европейски Съюз е показал единение по миграционния въпрос.

" Много ясно споделих, че със остаряла дата не можем да одобряваме мигранти, тъй като не сме отговорни, че сме последни в Европейски Съюз... Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е съдействала за просперитета, и то в цялостния размер, на цяла Европа, освен на Германия. Разговарях предходната седмица и с премиера на Бавария. Били сме постоянно най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по различен метод - всяка страна да си носи отговорността за границата. Говоря за външните страни ", съобщи Борисов пред публицисти във връзка срещата на водачите на ЕСв петък

На нея бяха разисквани общи ограничения за ограничение на миграцията. Лидерите на Европейски Съюз се съгласиха да основат взаимни центрове за мигранти и да лимитират техните придвижвания в Европейски Съюз, само че тези дейности ще се извършват на доброволна основа от страните членки. Освен това се споразумяха да укрепят външните граници и да усилят финансирането за Турция, Мароко и други северноафрикански страни, с цел да предотвратят миграцията към Европа. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, съобщи след срещата, че нито един претендент за леговище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за отбрана.

" Да, когато вълната пристигна, всички бяхме неподготвени, само че в България по най-бързия метод две държавни управления поред започнаха да построяват оборудванията, построиха ги, над 230-240 км. Инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армията. Получихме и финансова помощ от Европейската комисия “, напомни министър председателят.

По думите му напъните на България плюс работещото съглашение сред Европейски Съюз и Турция са подсигурили външните граници на Европейски Съюз, което Борисов дефинира като взаимност.

Според премиера три ограничения би трябвало да работят по едно и също време и да влязат по едно и също време. " Първата - обезпечаване изрично на външните граници на Европейски Съюз посредством финансова помощ, хора, техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се договаря с страни, без да им се посочват имената, отвън Европа, където да се създадат такива " горещи точки ", с цел да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и прехранване в Европа, да отидат там ".

Борисов още веднъж повтори тезата си, че мигрантите би трябвало да се разделят на такива, които бягат от войни и стопански. Това не е едно и също, счита той.

" Самите ние, когато българи отидат в Европа, тихомълком си връщаме много от нашите сънародници, които не се занимават там с това, за което законът повелява. Третото е да се приказва за вторичното преразпределение в Европа. Сиреч, в случай че една страна е изпуснала мигрантите, минали незаконно, не си е изпълнила уговорките, тогава разбирам да се върнат. Но тези, които са влезнали по формален път, според всички съглашения, и са отишли да търсят препитанието си в Европа, една част първо по какъв метод ще бъдат върнати и второ, за какво ни санкционират за нашето изпитание и старание “, попита Борисов.

Той напомни, че е предложил за един или за шест месеца да бъде спрян достъпът до Европейски Съюз, с цел да бъдат решени умерено всички тези проблеми.

" Ако някой има потребност от тези мигранти и ги съобщи, ние сме ги записали, да ги вземе. Ако не, за какво ние, без да бъде решен въпросът с външните центрове, би трябвало да бъдем осъдени? ", попита Борисов.

" Аз съм за взаимност, само че отново споделям, когато решим всичко това дружно сядаме и споделяме какво да вършим с тези, които са в Европа. Аз не мога да си разреша да поема риска, тъй като този риск е толкоз дълготраен по-късно, толкоз до непоправими последствия може да има за нашата страна и за хората в България, че аз не мога да си го разреша. Видях много реакции – не им се хареса на една част от сътрудниците, други ме приветстваха, само че мисля, че това устройва би трябвало да устройва всички “, сподели още Борисов. Посочи, че по тази причина 6 месеца се е работило върху смяната в Дъблинското съглашение.

" И отново споделям - постоянно съм се прекланял и обществено пред хуманността на Ангела Меркел, тъй като тя пое тежестта на всички. През България са минали преди няколко години 60 000 души - 20 000 по времето на Българска социалистическа партия, 40 000 по наше време, до момента в който станат загражденията. От Унгария са несъмнено двойно повече, само че Германия ги одобри, понесе този пасив. Разбира се, че би трябвало да бъде солидарни, само че откакто решим и другите две тематики “, разясни Борисов.

" Към тази дата единственото, за което се приказва интензивно е преразпределението. Да, реши се да се заплати на Турция. Но до през вчерашния ден и през днешния ден още не сме платили. Само на благосклонност към България извършват уговорката “, разяснява още Бойко Борисов.

В писмо до водачите на двете партии, съдружни сътрудници на Християндемократическия съюз в Германия, Меркел ги осведоми за резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз, на която бе контрактувано съглашение за миграцията сред европейските водачи.

Меркел написа, че Германия е подготвена да изпрати чиновници на федералната служителя на реда в България да оказват помощ за подсилване на защита на външните граници на Евросъюза. При договаряне на тази мярка с България това в допълнение ще ограничи броят на хората, влизащи в страните от Шенгенското съглашение, прибавя тя.

" Ние ще укрепим силите на (граничната агенция) ФРОНТЕКС, ситуирани в Гърция по границата с Македония и Албания ", се споделя в писмото.

На Гърция и България би трябвало да бъде помогнато за подсилване на граничните им полиции, показала Меркел, която възнамерява използване на тези ограничения в края на август. " Ние също по този начин би трябвало да бъдем подготвени за поддръжка, в случай че е належащо, на Словения и Хърватия, що се отнася до отбрана на границите ", отбелязала канцлерката.

Вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на канцлерката период до 1 юли да вземе ограничения за въздържане на мигрантите, идващи в Германия - в противоположен случай може да се стигне до разпад на нейната ръководеща коалиция и спиране на четвъртия ѝ управнически мандат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР