Премиерът Бойко Борисов днес бе в Пазарджик, където присъства на

...
Премиерът Бойко Борисов днес бе в Пазарджик, където присъства на
Коментари Харесай

Борисов откри завод, инспектира път и мисли за нов модел на санирането

Премиерът Бойко Борисов през днешния ден бе в Пазарджик, където участва на откриването на нови индустриални мощности на цех за авточасти, инспектира ремонта на околовръстния път на града и построяването на правата Пловдив – Асеновград. Той заяви, че програмата за санирането евентуално ще бъде открита още веднъж през идната година, само че се търси модел за възобновяване й.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов му връчи подписка от 7 000 души с искане за обновяване на програмата за санирането. „ И виждате разликата сред санираните и несанираните блокове, тогава всички си мълчахте, нали. А в този момент реагирате. Значи би трябвало да се спре нещо, с цел да видите какъв брой е било добре “, означи Борисов. Той сподели, че занапред държавното управление мисли какво да прави през идната година по въпроса.

Запитан от кмета по какъв начин ще продължи санирането на панелните блокове, вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че националната стратегия за санирането е спряла, тъй като не било заслужено с налозите на всички да се ремонтират жилищата на малко на брой. Той сподели, че стартът й като промо-вариант е бил положително начало, а по този начин хората се убедили какъв брой хубаво нещо е енергийната успеваемост. Но не можело повече да продължава по този метод. „ Всичките разноски, които са нужни, са 15-16 милиарда. Може да тръгне по различен метод, основан на така наречен контракти с обезпечен резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме сходни проекти да продължим, само че не по същия метод “, съобщи Дончев.

При откриването на новия фабричен корпус Борисов се върна към спомените си, когато на това място „ това бяха едни полянки тука с пасящи животни, овце, крави, магарета и на тяхно место, единствено в границите на 2 години, с помощта на работата на хората и положителната организация, виждате какво се получава “. „ На това аз му споделям индустриализация, само че е реалност “, заключи министър председателят. С разширението на производството до края на годината в завода за автомобилни съставни елементи ще бъдат назначени 1000 нови чиновници, а през 2020 година се чака наетите на работа в компанията да доближат общо 4000 души.

„ Дълги години се говореше за ниска подготовка, за липса на образование. Факт е, че освен заводите не си отиват, факт е, че все нови и нови откриваме. 100 милионни вложения се вършат. Паралелно с това, което се развива и виждате като фабрики, ние би трябвало да им приготвяме инфраструктурата, с цел да не се задъхат по-късно и да колабират транспортния проект на тези градове “, разяснява Борисов.

Той инспектира ремонта на околовръстния път на Пазарджик и даде обещание финансиране и за така наречен Голямо западно околовръстно шосе. Проектът е за 14 млн. лв. и до края на лятото ще бъде импортиран в АПИ. Пари ще има и за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград, както и за околовръстното на Пловдив, даде обещание министър председателят.
Борисов не пожела да разяснява прогнозата си, че в околните дни преди вота се чака нова спекулация „ Костинброд “. „ Аз съм си предизвестил моята партия през вчерашния ден - 15-16 хиляди души, каквото съм имал, съм им споделил “, уточни той. Запитан от кое място тъкмо чака удар, той отвърна сбито: „ Те са едни и същи “.

В Пазарджик министър председателят сподели още, че тол-системата евентуално ще стартира да работи през лятото, сега се уточнявало за кои пътища ще се ползва тя и какви ще са таксите за прекосяване. При огледа на ремонта на пътя Пловдив – Асеновград той посочи, че задачата е тя да започва през август, само че било допустимо закъснение от 1-2 месеца, с цел да се фиксират платените пътища.

Тепърва щели да се пресмятат таксите за МПС-та над 3,5 тона, включително и рейсовете, които ще заплащат по-малко от тировете, с цел да не скочи цената на пътническите билети. Премиерът увери, че с цел да има хубави пътища, трябвало да се заплаща. „ Няма по какъв начин за 10 евро да минават през България с тир, няма друга такава цена. Нашите българи по празници като отидат в Гърция по 200 000-300 000 души, на границите всички дават по 5 евро в едната посока и 5 евро в другата. Искате ли да пробваме ние да сложим 20 лв. някъде такса да видите какви митинги и какво знамение ще бъде “, сподели Борисов. Той изрази неразбиране от това, че при пътуванията си в Гърция, Македония, Сърбия българите си заплащат таксите и смятат това за обикновено, само че желаят в България да си остане без пари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР