Премиерът Бенямин Нетаняху каза на висшия американски дипломат Антъни Блинкън

...
Премиерът Бенямин Нетаняху каза на висшия американски дипломат Антъни Блинкън
Коментари Харесай

Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах

Премиерът Бенямин Нетаняху сподели на висшия американски посланик Антъни Блинкън в петък, че Израел е подготвен да продължи войната си против " Хамас "  сам на фона на напрегнати връзки сред двамата съдружници поради шестмесечния спор в Газа, предава " Ройтерс ".

Блинкън проведе диалози с Нетаняху, целящи да обезпечат повече хуманитарна помощ в Газа. Това е шестата дипломатическа аудиенция на висшия американски посланик в Близкия изток от началото на войната на 7 октомври.

Нетаняху сподели, че е споделил на Блинкън, че прави оценка поддръжката на Съединени американски щати в битката против " Хамас " и че Израел признава, че би трябвало да отбрани цивилните. Той обаче повтори проектите си да навлезе в Рафах, против оградата на южната граница на територията, където повече от милион поданици на Газа са намерили леговище в спонтанни убежища.

" Казах също, че няма метод да победим " Хамас ", без да влезем в Рафах и да отстраняваме останалите батальони там. И му споделих, че се надявам да го създадем с поддръжката на Съединени американски щати, но в случай че би трябвало - ние ще го направи самичък ", сподели той във видео изказване пред кореспонденти.

Израел твърди, че Рафах е последният бастион за бойците на " Хамас "  и че има проект за евакуация на цивилни преди нахлуване. Вашингтон споделя, че едно наземно нахлуване би било " неточност " и би предизвикало прекалено много вреди на разселените там.

В Газа израелската армия заяви в петък, че е умъртвила или  заловила стотици бойци на Хамас в петдневна интервенция в болничния комплекс Ал Шифа, едно от единствените медицински заведения, даже отчасти функциониращи на север. " Хамас " и медицинският личен състав отхвърлят ​​бойци да са участвали там.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР