Премиерът акад. Николай Денков покани корейския бизнес в трите въглищни

...
Премиерът акад. Николай Денков покани корейския бизнес в трите въглищни
Коментари Харесай

Денков се надява на корейски инвестиции в Перник, Кюстендил и Стара Загора

Премиерът акад. Николай Денков предложения корейския бизнес в трите въглищни района, най-силно наранени от енергийния преход. Стара Загора, Кюстендил и Перник оферират добра инфраструктура, близо са до столицата и имат потребност от нови вложения и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините, сподели министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. Двамата разговаряха в границите на 18-ия стратегически конгрес в словенския град Блед.

Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито благоприятни условия не се употребяват в цялостна степен сега. Идеята е то да се трансформира в мощно карго летище заради стратегическото си разположение покрай София. България има капацитет да се трансформира в логистичен хъб за Източна Европа, акцентира акад. Денков.

Премиерът предложи на Корея съдействие в сфери като произвеждане на акумулатори за предпазване на електрическа сила, сглобяване на електрически автомобили, високотехнологични хидроенергийни системи, както и в селското стопанство. Той показа опциите за взаимна работа с института INSAIT - един от водещите в света в областта на изкуствения разсъдък. 

Външният министър на Корея беше впечатлен от съответните хрумвания на България за партньорство сред двете страни и даде обещание подпомагане за тяхното напредване напред. Той се обърна към нашето държавно управление с молба да поддържа кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на международното Експо 2030. В началото на февруари т.г. служебното държавно управление към този момент е взело решение за поддръжка на Рияд.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР