Премахването на барикадите в Северно Косово след цели 19 дни

...
Премахването на барикадите в Северно Косово след цели 19 дни
Коментари Харесай

Сърбите в Северно Косово премахват барикадите, но старите проблеми остават нерешени

Премахването на барикадите в Северно Косово след цели 19 дни ще възстановява придвижването на жителите в региона, само че старите проблеми остават нерешени, написа вестник " Данас ", който беседва с анализатори за новата обстановка, представен от Българска телеграфна агенция.

Проблемът, който породи от задължението на жителите със сръбски регистрационни номера на колите да ги пререгистрират с косовски, което сложи началото на нов цикъл на рецесия в Косово, към момента остава неуреден, а също по този начин има вакуум в сигурността и институциите, който може да докара до ново напрежение, споделят събеседници на вестника.

" Въпреки премахването на барикадите, доста проблеми на сърбите на север остават нерешени, на първо място за сигурността и институционалния вакуум, зародил след отдръпването от институциите на Косово, само че също страха от репресии от страна на специфичните полицейски сили против елементарните жители ", сподели за " Данас " Драгиша Миячич, шеф в Института за териториално икономическо развиване.

Той добави, че постигнатото съглашение за табелите на колите е краткотрайно решение, което демонстрира, че въпросът ще бъде решаван още веднъж в подтекста на изцяло съглашение, което се чака да бъде подписано през 2023 година

 Снимка: БТА/АР

" Междувременно се чака да няма проблеми с потреблението на съществуващите табели. Правителството на Сърбия към този момент одобри разпореждане, съгласно което няма да се издават нови регистрационни номера за транспортни средства, регистрирани в градовете на Косово. Този режим беше годен още преди барикадите, тъй че се чака да продължи да се ползва и след премахването на барикадите ", показва Миячич, който е и координатор на работната група на Националния конвент за Европейския съюз за глава 35.

Игор Маркович, старши откривател и началник на плана в неправителствената организация Актив от Северна Митровица, показва, че е значимо да се подчертае, че решението за унищожаване на барикадите непосредствено докара до обстоятелството, че 20 дни стоене на студено изгубиха смисъл и всички премеждия нямат на практика последици, защото концепцията беше барикадите да не бъдат отстранени, до момента в който не се образува Съюз на сръбските общини, както акцентира президентът на 21 декември, означи той.

 Снимка: БТА/АР

" Смятам, че през идващите седмици и месеци ще станем очевидци на ново повишаване на напрежението заради обстоятелството, че въпросът с решението на държавното управление на Косово за пререгистрацията на регистрационните номера беше на практика отсрочен. Това значи, че той ще бъде на дневен ред освен в връзките сред Белград, Прищина и интернационалната общественост, само че ще има и на практика последствия на терена в Северно Косово. Смятам, че жителите, които се движат в четирите общини на север, не са подготвени да пререгистрират регистрационните си номера, в случай че няма предложение от Белград. Също по този начин имам вяра, че държавното управление на Косово още веднъж ще бъде под напън да даде някои смекчаващи условия във връзка с пререгистрацията, т.е. че таксите и налозите ще бъдат понижени по време на пререгистрацията. Това е единствено въпрос на пространство за маневриране в договарянията сред Белград и Прищина, т.е. процесът на първо място би трябвало да стартира и да приключи ", сподели Маркович.

 Снимка: БТА/АР

Европейски Съюз, който е основен медиатор в продължение на съвсем десетилетие, не се е потвърдил като добър и ефикасен в това отношение, тъй като не е дал " сопа и морков " и на двете страни и вследствие на това имаме барикади и дългомесечна рецесия, сподели още Игор Маркович.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР