Премахване на т.нар. ин хаус процедури и на раздаването на

...
Премахване на т.нар. ин хаус процедури и на раздаването на
Коментари Харесай

ДПС слага край на ин хаус процедурите и парите от джипката

Премахване на така наречен „ ин хаус ” процедури и на раздаването на пари с разпореждане на Министерски съвет, станали известни като парите от джипката, предлага Движение за права и свободи със законодателни промени. Те бяха импортирани през днешния ден в осъществяване на законодателната стратегия на Движението. Това заяви зам.-председателят на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание. В конференцията участваха още зам.-председателите на Движение за права и свободи, народните представители Халил Летифов и Станислав Анастасов, както и националният представител Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

Прекрасно осъзнаваме, че през днешния ден е доста церемониален  ден  за българската народна власт, защотото новоизбраният президент поставя клетва пред Народно събрание, само че това не анулира нашите делнични отговорности и обещанията, които сме дали за законодателната ни стратегия, сподели Йордан Цонев.

Той заяви, че в осъществяване на законодателната стратегия на Движение за права и свободи тази заран в деловодството на Народното събрание Движението внесе два законопроекта.

Първият е за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. Вторият - за изменение и допълнение на Закона за обществените финанси.

Ние доста деликатно следим публичния спор по отношение на антикорупционните ограничения и законодателство и с първия закон отстраняваме опцията за „ ин хаус ” процедури. Върху тях тегне съмнението на обществото, че са врата към  корупционни практитики, сподели Цонев. И изясни: „ Също по този начин в този закон отстраняваме и рамковите съглашения, към които има същите съмнения. ”.

В Закона за обществените финанси отстраняваме опцията да се раздава обществен запас релативно непрозрачно с постановления на Министерски съвет. Казвам релативно, тъй като, несъмнено, тези средства са обществени – разгласяват се на страниците на Министерството на финанстите и на Министерски съвет, само че на практика по тях няма спор, обясни националният представител. Йордан Цонев напомни, че Движение за права и свободи от дълго време е декларирало, че ще внесе този план. Даже е дало 1 месец на държавното управление то да го направи, само че това не се е случило.

С смяната,  която внасяме, съблюдаваме конституционния принцип и споделяме, че средствата ще се разпределят или преразпределят по предложение на Министерски съвет с решение на Народното събрание, сподели Цонев. Внасяме и още няколко процедури, които ще създадат малко по-прозрачно бюжетирането, добави той. И изясни, че текстът визира общините. Става въпрос за по-точно разписване на средствата, които са планувани в по този начин наречената рубрика „ Централен бюджет ”. Там са запасите. Преди да дефинира фонда за общините Изпълнителната власт би трябвало да го разиска с  Националното съдружие на общините и след това да го внесе в Народното събрание като част от Закона за бюджета, сподели Цонев

По отношение на премахмането на така наречен „ златни паспорти ”  сме поискали от ДАНС инспекция на безусловно всички процедури, които са извършени  от приемането на закона до момента, с цел да се разгласи по коя процедура са направени  вложения,  по коя те са фиктивни, по коя има или няма промени, съобщи Йордан Цонев. Той заяви, че Движение за права и свободи продължава работата си по промени на Конституцията в частта „ Съдебна власт ”. Вече излизаме от етапа работа с специалисти и започваме работа по същинската смяната на текстовете. Тази седмица  предвижихме конституционните промени една крачка напред, сподели още националният представител.

Ще се въздържим от коментар за оставката на Сотир Цацаров, ще кажем единствено, че не е работа на законодателната или изпълнителната власт да кадруват в Съдебната система.  Нашата работа е да създадем тези промени които са нужни на Съдебната система и които са предложени от нашите европейски сътрудници в отчетите им, заключи Цонев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР