Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна

...
Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна
Коментари Харесай

Бизнесът очаква положителен ефект от прекратяването на договорите с американските ТЕЦ-ове

Прекратяването на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическата енергия от страна на страната, подписани с американските ТЕЦ-ове „ Контурглобал Марица Изток 3” и „ AES Марица изток 1”, ще има действителен резултат върху цената на електрическата енергия у нас. Това разгласи ръководителят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова телевизия.

"Достатъчно е да забележим финансовите доклади на тези централи, да видите едни доста съществени парични потоци, които непозволено се изземват от семействата, стопанската система и промишлеността и по силата на тези контракти, подписани в предишното се дават на 2 предприятия. За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лв.. Това го заплащат семействата, стопанската система, промишлеността. Това са едни пари, които непозволено се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия. Само за „ Контурглобал” са 301 милиона”, съобщи Велев.

Той изясни, че от АИКБ приветстват решението на държавното управление и се надяват на бърза развръзка.

„ Вярваме, че сегашната обстановка утежнява конкурентната позиция на българската промишленост. Тази висока цена на електрическата енергия попречва вложенията, а не развалянето на такива контракти, които опонират на правото на Европейски Съюз. Българското държавно управление е наело доста авторитетна интернационална консултантска компания. Тя удостоверява нашите планове, че инвестицията е изплатена. Оттук нататък в случай че някой ще получава държавна помощ, тя би трябвало да бъде глобена, би трябвало да бъде утвърдена по разпоредбите на Европейски Съюз. Защо тъкмо тази компания да получава държавна помощ, а не някоя друга?”, попита Васил Велев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР