Прекрасният храм Минакши в Индия. Храмът Минакши Аман, известен още

...
Прекрасният храм Минакши в Индия. Храмът Минакши Аман, известен още
Коментари Харесай

Прекрасният храм Минакши в Индия

Прекрасният храм Минакши в Индия. Храмът Минакши Аман, прочут още като Храмът Минакши-Сундарешвара, е един от най-старите и значими храмове в Индия.

Историята му датира от 1-ви век преди Христа, като учените настояват, че е толкоз остарял, колкото самият град.

Наречен е по този начин на името на царска щерка. Тя се родила с непривлекателна осанка. Някакъв йога обаче й предсказал, че ще се трансформира в хубавица, когато срещне този, за който ще се омъжи. Минакши разкрила своя предстоящ брачен партньор на свещената планина Кайлас. Това бил самият Шива. Богът й споделил, че би трябвало да се върне в града, където той ще пристигна след осем дни под името Сундарешвара или “Властелинът на хубостта ”.

По стените на храма са изваяни доста от 330-те милиона богове в пантеона на хиндуистите. Останките на Минакши са отпреди две хиляди години. В настоящия си тип е от времето на цар Тирумала Найяк – 1623 година Смятан за най – прелестното произведение на средновековната индийска архитектура и е едно от най-прочутите места за поклонничество в Индия.

Храмът има четири входа. Над единия вход се издига кула, висока над 50 м. Гопурата, както я назовават, е изваяна с хиляди фигури на божества. Всеки вход има своя друга гопура. От източния вход се стига до пазарът “Пуру Мандапам ”. Сергиите му не престават в тъмни коридори, които водят към вътрешността на храма.

Минакши е същински град в града. Храмът има формата на правоъгълник със страни 258 х 223 м. Има шест концентрични кръга вътре с по-малки гопури. Горната част на една от тях е обкована с чисто злато. През основния вход минават хиляди. Там има безчет сергии, където се продава съвсем всичко – от лъскави шарени гривни до плодове и огледала. Този вход се назовава “Входът на осемте шакти ” или женските божества. Те са изобразени на осем колони от двете му страни. В различен кулоар, стоят на пост два живи слона с боядисани в алено хоботи. Хората вземат с пръсти от боята и си слагат “бинди ” – алената точка на челата.

Храмът има и осветено езерце, наречено “Porthamarai Kulam ”. Терминът “Potramarai Kulam ” е дословен превод на “езерце със златен лотос ”. Структурата на златен лотос е сложена в центъра на езерото. Говори се, че Шива е благословил това езерце и е декларирал, че в него няма да пораства морски живот.

 Електронен вестник

Протести в цялата страна поради грубо обезобразеното момиче

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР