Прекрасни гледки, дълги планински склонове, самотни върхове и покрито със

...
Прекрасни гледки, дълги планински склонове, самотни върхове и покрито със
Коментари Харесай

 „Туризъм в риск“: Изменението на климата променя облика на Алпите

Прекрасни гледки, дълги планински скатове, самотни върхове и покрито със сняг успокоение — алпийският район на Европа е мястото за доста пътешественици както през лятото, по този начин и през зимата, написа в специфичен материал DW.

Все по-често обаче Алпите стават печално известни със тапите, пренаселените села и търсачите на удоволствия, препречващи пешеходните пътеки и ски пистите. Това, което в миналото е било идилични алпийски села измежду девствени пейзажи, е превърнато в грозни бетонни замъци за всеобщо настаняване.

Последиците от изменението на климата усложняват бедите на Алпите.

Може ясно да се види, че стоплянето в алпийския район напредва доста по-бързо от междинното за света “, споделя Щефен Райх.

Отговорен за опазването на природата в Германския алпийски клуб - най-голямата организация на планинари и туристи в света с към 1.4 милиона членове - Райх сподели пред DW, че по-дългите и доста по-горещи талази, както и по-малкото снеговалежи карат ледниците да се топят по-бързо и почвата да се размразява по-бързо. В същото време бурите се усилват по мощ и периодичност, унищожавайки цели гори по планинските скатове. В резултат на това ерозията на почвата се утежнява и може да усили риска от земни и кални свлачища.
Туризъм в риск
Туризмът е главният източник на храна за алпийското население и намаляването на годишния приток на туристи наподобява изключено. Точно противоположното, сподели Райх. Той чака районът да стане „ още по-популярен измежду туристите “ заради изменението на климата, тъй като планинският район „ ще бъде по-хладен от по-ниско разположените региони “.

Ски курортите са изключително мощно наранени от изменението на климата и би трябвало най-вече да се приспособяват. По-малкото снеговалежи и по-високите температури към този момент се отразяват, като доста покачват сметките за локалните общности, с цел да компенсират неналичието на натурален сняг с механически средства.

Въпреки това температурите в Алпите към този момент се покачват над равнищата, които вършат оръдията за сняг и другите машини, които създават неестествен сняг, безполезни. Всичко това ще промени образа на туризма в Алпите, които към момента са районът с най-вече зимни курорти в света.

Хенриет Адолф от Международната комисия за отбрана на Алпите (CIPRA) счита, че в бъдеще хората към този момент няма да могат да се любуват на „ поредност от седем дни с алпийски ски “, а би трябвало да бъдат задоволително гъвкави, с цел да се ангажират с действия, в сходство с „ локалните условия “ в съответни моменти от време.

Адолф допуска, че ски бягането, което изисква по-малко сняг, може да се трансформира в опция на алпийските ски и счита, че туристите ще би трябвало да свикнат да живеят без сняг през множеството време. Тя прикани локалните туристически управляващи да се приготвят за целогодишните сезони, които ще изискват преоборудване на ски лифтовете, да вземем за пример, с цел да бъдат налични и за туристи.
Преход от климатичните проблеми?
Въпреки че пешеходният туризъм и алпинизмът стават все по-популярни в Алпите, тези действия също стават все по-опасни. „ Особено за високопланинските катерачи, последствията от световното стопляне и обвързваните с това увеличени опасности в (все още) заледени региони са трагични “, написа неотдавна Австрийският алпийски клуб в бюлетин до своите членове.

Постепенното топене на постоянно замръзналите почви на надморска височина над 2400 метра съставлява огромен проблем. Тези трайно замръзнали терени работят дейно като лепило, задържайки цели скални формирания. Тяхното топене може да аргументи рискови кални свлачища, каменопади или сриване на цели планини.

През юни тази година част от върха на планината Флухторн в австрийската провинция Тирол се срути, изпращайки повече от един милион кубически метра канара - еквивалентно на към 120 000 камиона - да се срине в долината изпод и да провокира кални свлачища.

„ Пътеките за пешеходен туризъм би трябвало да бъдат краткотрайно затворени или непрекъснато пренасочени заради риск от свлачища и сходни проблеми “, сподели Райх.

Герхард Мьосмер от Австрийския алпийски клуб сподели, че туристите към този момент не могат да разчитат на печатни пътеводители или аналогови карти. По-добре е да получат информация за пътуването си от интернет портали или непосредствено от хора на терен, с цел да бъдат в сигурност, сподели той за DW.

Свързаните с климата промени в алпийските пейзажи усилват натиска върху операторите на хижи и заслони в планините да се приспособяват. Някои от тези жилища, които постоянно се ръководят от алпийските клубове, би трябвало да подсилят основите, с цел да устоят на ерозията на почвата. Освен това водата става все по-оскъдна през лятото.

„ Водата се пести, инсталират се казанчета, построяват се тоалетни, които не изискват вода, или душовете понижават “, сподели Райх.

Също по този начин съм преживявала обстановки, в които водата беше лимитирана или можеше да се вземе единствено лимитирано количество “, сподели Хенриет Адолф. „ Все отново има хижари, които бяха принудени да прекратят сезона си по-рано, тъй като им свърши водата. “
Недостатъците на триумфа
Освен изменението на климата, туризмът в Алпите има голям проблем с прекалено много летовници, гъмжащи в района всяка година. Местното население се усеща претрупано от всеобщия приток на туристи.

Италианският район Южен Тирол да вземем за пример към този момент е лимитирал броя на ваканционните кревати. Регионалният консултант Арнолд Шулер сподели пред американския ефирен оператор CNN напролет на тази година, че известният курорт е „ достигнал лимита на нашите запаси “, защото проблемите с трафика изобилстват и локалните поданици „ имат компликации при намирането на налични жилища “.

Щефен Райх от Германския алпийски клуб счита, че такава фрапантна мярка не е нужна на всички места.

Трябва тъкмо да разберете какъв е същинският проблем. Дали това е негативното влияние върху локалното население? Дали това са заканите за дивата природа? Или това е главно проблем на ръководството? “

Всеки проблем, сподели той, ще се нуждае от свое съответно решение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР