Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава

...
Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава
Коментари Харесай

10 млн. души по света ще изгубят живота си заради резистентност към антибиотици

Прекомерната приложимост на антибиотици рисково подкопава тяхната успеваемост и усилва риска от антимикробна устойчивост, която до 2050 година може да бъде причина за гибелта на 10 млн. души по света, предизвестява европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), заяви " Албениън пост ".

Въпреки че антимикробната устойчивост (която включва антибиотиците) е естествено събитие, развиването и разпространяването на супербактерии се форсира от неправилната приложимост на антимикробни средства, което затруднява ефикасното лекуване на инфекциите.

" Всички страни в нашия район са въвели разпореждания, ориентирани към отбрана на " скъпите антибиотици " от корист. Прилагането на тези разпореждания ще разреши решаването на множеството проблеми, свързани със злоупотребата с тях ", съобщи Роб Бътлър, шеф на отдела за инфекциозни заболявания в СЗО за Европа.

Проучване, извършено в 14 страни от района, ситуирани в Източна Европа и Централна Азия, демонстрира, че аргументите, които се показват като съображение за банкет на антибиотици, в 24% от случаите са елементарна простуда, следвана от признаци на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%).

" Тази обстановка е притеснителна, защото тези признаци постоянно са породени от вируси, против които антибиотиците не са ефикасни ".

Освен това, съгласно изследването, извършено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от 8200 интервюирани употребяват антибиотици без лекарско наставление.

В някои страни над 40% от антибиотиците се одобряват без лекарско наставление - %, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, съгласно изследване от 2022 година

За СЗО различен риск от антибиотичната устойчивост е, че тя задълбочава неравенствата, защото хората с най-ниско обучение и най-ниски приходи имат най-лоши практики, съгласно изследването.

" Проучването ясно демонстрира нуждата от обучение и информираност ", акцентира Роб Бътлър.

" Антибиотичната устойчивост може да се корени в усвоени обществени и културни правила, като да вземем за пример да не довършваш опаковката с антибиотици, с цел да запазиш малко за идващия път, когато се разболееш или да споделиш лекарство с родственик или болен комшия ", заключи шефът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР