Прекомерна сеч или особеностите на гората са причина за бедствието?

...
Прекомерна сеч или особеностите на гората са причина за бедствието?
Коментари Харесай

Как и защо водата е свлякла хиляди кубици дървен материал в наводнение карловски села?

Прекомерна сеч или особеностите на гората са причина за бедствието? По пътя на водата в гората потегли екип на " По света и у нас ".

Това е местността Могилата в естествен парк Стара планина. Тук сечта е неразрешена и в тази част човешки крайник не стъпва. Обилните превалявания в края на предходната седмица обаче повличат част от дърветата в региона, който е водосбор на реките Сладък дол и Зайчин дол. Малко преди Богдан и Каравелово те се събират в Тътлъдере, приток на река Стряма.

Оттук нагоре край коритото на реката всичко е било гъста гора. Тези дървета обаче са довлечени от водата тук край моста, където са създали яз, събрало се е огромно количество водна маса, която се е отприщила и по-късно е заляла обитаемоте места.

От сателитните фотоси в Google се вижда, че преди десетина дни коритото на реката е прикрито от буйната растителност край него. Водата обаче изкоренява дърветата.

" Наистина от двете страни на реката имаме елшов клас, от двете страни тука дето се вижда гора всичко беше залесено с гора ".

Каква е особеността на този елшов клас, може би да се добива или е неразрешен за изсичане?

" Това са крайречни гори, елша и планински явен, обособени със документа за вярно и стабилно стопанисване на горите, който горско стопанство Карлово е защитил, там са неразрешени всевъзможни типове действия ", изясни Златю Кличев от Горско стопанство Карлово.

Тези дървета попадат в 15-метровата зона от двете страни на речното корито, те по предписание не могат да се изсичат. Допуска се единствено отстраняването на сухи дървета, които са на не по малко от 60 години.

Турнусът на сеч (възрастта за изсичане; бел.ред.) е вдигнат от 40 на 60 години. Значи трябваше да ги изчакаме още най-малко 15 години или 20. Защото възрастта на най-възрастната гора беше 40 години, преди 5 години. А по остарелия план речното корито по смисъла на сечите, които се водят, е трябвало да бъде почистено още преди 10 години ", съобщи Злятю Кличев от Горско стопанство Карлово.

Водната буря обаче не признава тези правила и сама взема решение да почисти коритото на реката. Така 15-20 метрови дървета са изкоренени от наводнеието и понесени към дворовете и домовете на хората от Богдан и Каравелово като предизвикват невиждани вреди. Водата се влива в река Стряма, която през последните 10 години не е преливала. След Песнопой реката прелива през дигите, само че стигайки Клековец къса към 500 метра дига и препълва каналите на Напоителни системи. Така водата минава под автомагистрала Тракия и залива пловдивското село Трилистник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР